Cijene nafte i dalje pod pritiskom međunarodnih tržišta

Cijene nafte pale su u srijedu jedan posto na međunarodnim tržištima, pod pritiskom rasta libijske proizvodnje što pojačava zabrinutosti da neke članice OPEC-a potkopavaju nastojanja tog kartela da smanjivanjem ponude stabilizira cijene.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 52 centa u odnosu na utorak, na 51,32 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo također po 52 centa nižoj cijeni, od 49,14 dolara. “Cijene padaju zbog svih negativnih utjecaja koji su se pojavili nakon prošlotjednog sastanka OPEC-a. Trgovci su prodavali naftu uoči sastanka OPEC-a, a sada se ponovno prodaje”, rekao je Ole Hansen iz Saxo Bank.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugi proizvođači, uključujući Rusiju, dogovorili su prošloga tjedna produljenje razdoblja smanjenje proizvodnje za oko 1,8 milijuna barela dnevno do kraja prvog tromjesečja 2018. godine.

Neke članice OPEC-a, poput Libije i Nigerije te američka proizvodnja iz škriljevaca, nisu obuhvaćene sporazumom i ostavljen je prostor za daljnji rast proizvodnje tih izvoznika. Očekuje se da će libijska proizvodnja nafte u ovome tjednu porasti na 800.000 barela dnevno, navela je u ponedjeljak državna kompanija National Oil Corporation, a to će vjerojatno povećati i izvoz te zemlje.

Podaci o isporukama Thomson Reuters Eikona pokazuju da je Libija, osim izvoza putem naftovoda, u ovoj godini isporučivala u prosjeku 500.000 barela dnevno sirove nafte, u usporedbi s prosječno samo 300.000 barela dnevno u 2016. godini.

Rast proizvodnje i izvoza Libije događa se u vrijeme skoka američke proizvodnje, uglavnom zbog povećanja proizvodnje iz škriljevca većeg od 10-posto od sredine prošle godine, na iznad 9,3 milijuna barela dnevno. To je blizu proizvodnje najvećih proizvođača Saudijske Arabije i Rusije. Službeni podaci američke vlade o stanju zaliha u SAD-u bit će objavljeni u četvrtak.

U međuvremenu je objavljeno da je usklađenost članica OPEC-a s rezovima proizvodnje ostala visoka, a izvori iz naftne industrije otkrivaju da i ruski podaci za svibanj također pokazuju proizvodnju u skladu s preuzetim obvezama.

Saudijski ministar za energiju i njegov ruski kolega izjavili su u srijedu da će se suradnja OPEC-a i proizvođača izvan te grupe nastaviti u razdoblju do sljedećeg ožujka, kada istječe novi dogovor o smanjenju proizvodnji. “Želimo institucionalizirati suradnju članica OPEC-a i proizvođača izvan OPEC”, rekao je tom prilikom saudijski ministar Falih. Odvojeno, OPEC je u srijedu objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 49,39 67 dolara, što je 28 centi manje u odnosu na prethodni dan.

You may also like