Cijene nafte blago porasle

Smanjenje opskrbe
Cijene nafte blago su porasle u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, učvrstivši se iznad razine od 67 dolara, poduprte izglednim produljenjem sporazuma o smanjenju opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,36 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 58,57 dolara.

Razmatrajući na sastanku u Azerbajdžanu provedbu sporazuma o smanjenoj opskrbi, ministri članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC-a) i njezinih partnera među neovisnim proizvođačima objavili su da namjeravaju nadmašiti zacrtane kvote smanjenja proizvodnje.

Saudijska Arabija signalizirala je ujedno da bi OPEC možda trebao produljiti rezove do kraja godine. Prema važećem sporazumu opskrba bi se trebala smanjivati za 1,2 milijuna barela dnevno do sredine ove godine.

Proizvođači će možda biti prisiljeni produljiti ograničenje i na drugu polovinu 2019. godine. “Sve dok zalihe rastu i daleko smo od normalnih razina, nećemo mijenjati politiku i vodit ćemo tržište prema ravnoteži”, rekao je saudijski ministar energetike Khalid al-Falih.

“Najnoviji poticaj cijenama dao je saudijski ministar energetike”, konstatira Tamas Varga iz PVM-a, aludirajući na izjavu ministra al-Faliha.

OPEC-ovo smanjenje opskrbe neutralizira veća proizvodnja nafte u Sjedinjenim Državama, koja je u veljači dosegnula rekordan 12,1 milijun barela, pokazali su službeni podaci američke vlade.

Izrazitiji rast cijena zakočila je i zabrinutost zbog slabljenja gospodarskih aktivnosti u zemljama širom svijeta. Tako je japanski izvoz pao u veljači treći mjesec zaredom, kao i aktivnosti u američkoj industriji.

Analitičari Bernstein Energy procijenili su danas da će potražnja za naftom ove godine rasti za 1,3 milijuna barela dnevno, upozorivši ujedno da bi zbog usporavanja svjetskog gospodarstva rast potražnje mogao biti ograničen i na manje od milijun barela dnevno.

Kočnica cijenama bila je danas i preporuka s OPEC-ova sastanka u Azerbajdžanu da se otkaže sastanak zakazan u travnju. To bi značilo da će sljedeći sastanak OPEC-a i saveznica biti održan tek u lipnju.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 66,91 dolar, te se smanjila 38 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments