Cijene nafte blago porasle prošloga tjedna

Analiza tjedna
Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna blago porasle, zahvaljujući postupnom oporavku najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize, no pojačane tenzije između SAD-a i Kine onemogućile su veći rast cijena.

Nakon što su u travnju zbog koronakrize pale više od 30 posto i zaronile na najniže razine u 20-ak godina, cijene su se nafte posljednjih mjeseci oporavile, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarstvima, što je potaknulo rast gospodarskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Prošloga su tjedna podršku cijenama pružili podaci londonske istraživačke tvrtke Markit, koji su pokazali da su u srpnju aktivnosti u eurozoni porasle prvi put od izbijanja pandemije, zahvaljujući postupnom otvaranju gospodarstava nakon karantene uvedene radi suzbijanja pandemije. U Europi su se pojavili puno bolji pokazatelji nego li se očekivalo, što upućuje na to da je zaustavljen pad potražnje iz proteklih mjeseci, a i čelnici EU su postigli  dogovor o paketu pomoći gospodarstvu u borbi protiv pandemije koronavirusa u iznosu od 750 milijardi eura, kao i dogovor o sedmogodišnjem proračunu u iznosu od 1.074 milijarde eura, pa se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstva.

Podršku cijenama pružilo je i slabljenje dolara, što obično potiče kupovinu roba izraženih u dolarima, poput nafte, jer postaju jeftinije za vlasnike drugih valuta. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna 1,6 posto, na 94,42 boda, najnižu razinu u 22 mjeseca. A dolar je pod pritiskom zbog nepopustljivog širenja koronavirusa. U SAD-u je broj zaraženih premašio 4 milijuna, a broj umrlih posljednjih dana raste za više od 1.000, pa je ukupan broj žrtava tog virusa dosegnuo 145 tisuća. Zbog toga neke savezne države usporavaju proces ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti, pa se ulagači plaše sporijeg oporavka nego što su se još nedavno nadali.

Međutim, cijene crnoga zlata bi se mogle naći u stanju korekcije, ako se oporavak potražnje, posebice u SAD-u dodatno uspori, pišu analitičar ING Snapa u osvrtu ovoga vikenda. Naime, ubrzava se ritam pandemije u svijetu s više od 16 milijuna zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom od kojih je više od polovice na američkom kontinentu, a virus je u nedjelju detektiran i u izoliranoj Sjevernoj Koreji, prenose agencije. Također, s dnevnim porastom broja zaraženih u njemačkoj javnosti sve je više upozorenja da je drugi val epidemije koronavirusa pogodio tu zemlju, a zabrinutost je izrazio i državni institut za zarazne bolesti.

Nesigurnost na tržištima posljedica je, također, rasta napetosti između SAD-a i Kine, dvaju najvećih svjetskih potrošača nafte. Polovicom prošloga tjedna Washington je naredio Kini da zatvori konzulat u Houstonu zbog špijuniranja, a Peking je to nazvao neutemeljenim izmišljotinama povezanim s predstojećim predsjedničkim izborima i naložio SAD-u da zatvori svoj konzulat u gradu Chengduu.

Dugoročno, opterećenje potražnje za naftom pojavit će se ako se nastave međunarodne tenzije. Pritisak na cijene nafte posljedica je, također, najavljenog povećanje proizvodnje nafte, i to već od idućeg mjeseca. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici dogovorili su da će od kolovoza do kraja godine ublažiti ograničenja proizvodnje na 7,7 milijuna dnevno. Trenutno smanjuju proizvodnju za 9,7 milijuna barela dnevno.

You may also like