Cijene nafte blago porasle nakon smanjenja zaliha u SAD-u

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nakon oštrog pada tjedan dana prije, jer su novi podaci pokazali da su zalihe u SAD-u pale s rekordnih razina. Na londonskom je tržištu cijena barela u petak na kraju trgovanja iznosila 51,76 dolara, što je 0,7 posto više nego tjedan dana prije, kada je potonula više od 8 posto.

Na američkom je tržištu, pak, barel prošloga tjedna poskupio 0,6 posto, na 48,78 dolara. Cijene nafte prošloga tjedna nisu previše oscilirale jer najvažnije vijesti i dalje pokazuju da članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) smanjuju proizvodnju u skladu s lanjskim dogovorom, dok u SAD-u proizvodnja raste.

Zbog toga se neravnoteža između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje ne smanjuje koliko se to još nedavno očekivalo. Doduše, podaci pokazuju da su zalihe sirovine nafte u SAD-u tjedan dana prije pale s rekordnih razina, no tek blago, što ne ukazuje na snažniji rast potražnje.

Uz to, u petak je tvrtka Baker Hughes izvijestila da je prošloga tjedna broj bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za njih 14, što je već 38. rast u posljednja 42 tjedna. Pritom je broj bušotinskih postrojenja dosegnuo 631, najvišu razinu od rujna 2015. godine.

Visoke zalihe i povećana proizvodnja u SAD-u stoga i dalje ostaju uteg za naftna tržišta. Saudijski ministar za energiju Khalid al-Falih rekao je u četvrtak da bi se razdoblje smanjenja proizvodnje OPEC-a moglo nastaviti i nakon lipnja, prvotno dogovorenog roka, ako se naftne zalihe zadrže iznad dugoročnog prosjeka.

Saudijska Arabija dosad je smanjila proizvodnju i povrh dogovorene kvote, pa se postavlja pitanje je li spremna za dodatne rezove, s obzirom da se nekoliko članica OPEC-a i neovisnih proizvođača ne drži sporazuma. “Saudijska Arabija nije spremna snositi sav teret rebalansa naftnog tržišta i ne budu li drugi surađivali, OPEC će se možda teško odlučiti na produljenje razdoblja smanjene proizvodnje i nakon sredine godine. OPEC je pokazao više kohezije nego što smo očekivali, ali problem je zapravo oduvijek bio u tome što ‘slobodni strijelci’ imaju najviše koristi od OPEC-ova smanjenja, što čini dogovor nestabilnim”, rekao je Dan Smith iz Oxford Economicsa.

Riječju, nije sigurno da će OPEC i dalje smanjivati proizvodnju, dok je američki proizvođači povećavaju. Stoga analitičari očekuju da će se cijene nafte idućih dana kretati u uskom rasponu.

You may also like