Cijene nafte bit će u dugoročnom uzlaznom trendu

Cijena nafte ponovno raste. U posljednja dva mjeseca cijena WTI nafte porasla je čak 38% te u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 60,45$ po barelu (17.3.2015 cijena je iznosila 44,45$ po barelu). Cijene barela sirove nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 67 dolara, budući da je u fokusu pozornosti ponovo bila prekomjerna opskrba. Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u srpnju ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,70 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 25 centi nižoj cijeni, od 59,63 dolara.

U fokusu je tržišta i dalje prekomjerna opskrba. Tako veliki proizvođači u okviru Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prema procjenama utjecajnih savjetodavnih tijela, uključujući Međunarodnu agenciju za energiju (IEA), crpe najmanje dva milijuna barela dnevno više nego što je potrebno, te popunjavaju zalihe od Europe do Kine. “Opskrba trenutno premašuje potrošnju za više od dva milijuna barela dnevno – gotovo tri milijuna. To mora pritisnuti tržište”, ističe Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka. Iako će se potražnja za gorivima vjerojatno oporaviti u drugoj polovici ove godine, trenutna prekomjerna opskrbljenost toliko je velika da ne postoji mogućnost da bi u ovoj godini moglo uzmanjkati nafte, pod uvjetom da ne dođe do značajnog poremećaja u opskrbi.

Američko se tržište postupno uravnotežuje ali na drugim područjima proizvodnja i dalje znatno premašuje potrošnju. Ulagači i dalje ignoriraju pojačane napetosti na Bliskom istoku, nakon što je u četvrtak u Perzijskom zaljevu s iranskih plovila otvorena vatra na tankere pod singapurskom zastavom. Američki predsjednik Barack Obama istog je dana obećao podršku saveznicima u Perzijskom zaljevu u slučaju da budu napadnuti izvana, napominjući da bi u slučaju takve prijetnje SAD razmotrio upotrebu vojne sile. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 63,13 dolara, što znači da je bila 64 centa niža nego prethodnog trgovinskog dana.

Nekoliko je razloga porasta cijene nafte smatraju nalitičari Admiral Marketsa:

  1. Masovno zatvaranje bušotina u SAD-u. Od početka godine u SAD-u je zatvoreno skoro 50% bušotina. Naime, broj naftnih bušotina u SAD-u je naglo porastao zadnjih godina radi korištenja nove metode vađenja nafte – frackinga. No vađenje nafte ovom metodom je poprilično skupo, te se pri cijeni nafte od 50$ ili nižoj gotovo nikome ne isplati. Budući da je početkom godine cijena nafte u dva navrata pala na 45$ po barelu, naftne kompanije su počele masovno zatvarati bušotine te odlučile pričekati višu cijenu kada će proizvodnja nafte ponovno postati isplativo.
  2. Slabljenje dolara. Cijena nafte, ali i većine drugih energenata, gotovo uvijek se kreće suprotno kretanju tečaja američkog dolara. Kada američki dolar jača, cijena energenata pada, a kada američka valuta slabi, cijena energenata raste. Budući da je dolar u odnosu na euro, ali i većinu drugih valuta, u posljednjih mjesec do dva oslabio približno 10%, ne treba iznenaditi i nagli porast cijene nafte.
  3. Interes dijela proizvođača nafte. Mnogim zemljama koje proizvode naftu kao što su Iran, Rusija, Norveška, Kanada i SAD ne odgovara niska cijena nafte jer je vađenje nafte pri cijeni od npr. 50$ po barelu neisplativo i htjele bi višu cijenu. Vjerojatno jedina zemlja kojoj je privremena niska cijena nafte u interesu jest Saudijska Arabija, kojoj udio u globalnoj proizvodnji već godinama pada. Rušenjem cijene nafte Saudijci su željeli uništiti dio proizvodnje u SAD-u i drugim zemljama, te na taj način zadržati visoki udio na naftnom tržištu.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je nakon naglog rasta posljednja dva mjeseca moguć privremeni pad cijene, ali da će u roku godinu ili dvije cijena nafte i dalje rasti te vjerojatno barem na kratko dosegnuti 70$ dolara po barelu. Takvom stajalištu u prilog ide stajalište iranskog ministarstva za naftu, koje smatra da će do kraja 2016. godine cijena nafte porasti na 80$ po barelu. No treba uzeti u obzir i zaključak zadnjeg sastanka predstavnika OPEC-a, u kojem se navodi da će u idućem desetljeću nafta u prosjeku teško moći doći na razine iznad 100$ po barelu, koje je u više navrata dosegnula u posljednjih nekoliko godina.