Cijene hrane na najnižoj razini u dvije godine

Analiza FAO

Cijene hrane su se snizile u lipnju, dosegnuvši najnižu razinu u više od dvije godine. To je rezultat pojeftinjenja šećera, biljnih ulja i žitarica, kako je izvijestila agencija UN-a za hranu i poljoprivredu, FAO. Prema FAO-ovom indeksu cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda, vrijednost je pala za 1,4 posto u lipnju u usporedbi s prethodnim mjesecom, dosegnuvši prosječnu vrijednost od 122,3 boda, što je najniža vrijednost od travnja 2021. godine. Također, indeks je bio niži za 23,4 posto u odnosu na rekordno visoku razinu zabilježenu u ožujku 2022. godine, na početku rusko-ukrajinskog rata.

Razlozi za pad cijena su višestruki. U lipnju je došlo do značajnog pojeftinjenja šećera, koje se objašnjava dobrim rezultatima žetve šećerne trske u Brazilu i slabom uvoznom potražnjom. Također, biljna ulja i žitarice su se pojeftinile, pri čemu su cijene biljnih ulja dosegnule najnižu razinu od studenoga 2020. godine zbog pojeftinjenja palminog i suncokretovog ulja. S druge strane, cijene sojinog i ulja uljane repice su porasle, ali je njihov utjecaj nadjačan pojeftinjenjem drugih ulja.

Cijene žitarica su također pale, što odražava pojeftinjenje većine žitarica poput pšenice, riže, kukuruza, ječma i sirka. Međutim, FAO je izvijestio da se očekuje smanjenje proizvodnje pšenice u sljedećoj sezoni za 2,3 posto u odnosu na rekordnu prethodnu sezonu. Unatoč tome, prognoze za proizvodnju krupnih žitarica, poput kukuruza, pokazuju rast od 2,9 posto, a proizvodnja riže bi trebala porasti za 1,2 posto.

Što se tiče potražnje, očekuje se da će potrošnja žitarica ostati na istoj razini kao i prethodne sezone. FAO predviđa pojačanu potražnju, posebno za kukuruzom koji se koristi u proizvodnji stočne hrane. Također, zalihe žitarica bi trebale biti veće za 2,3 posto na kraju nove sezone u usporedbi s njenim početkom, dosegnuvši 878 milijuna tona.

U pogledu trgovine žitaricama, FAO predviđa da će se zadržati na razini prethodne sezone, s manjim obujmom trgovine pšenicom u odnosu na rekordnu 2022/2023. godinu.

Stoga, na temelju izvještaja FAO-a, može se zaključiti da su cijene hrane pale u lipnju, dosegnuvši najnižu razinu u više od dvije godine, što je rezultat pojeftinjenja šećera, biljnih ulja i žitarica.

You may also like