Cijene energije pale gotovo pet posto

Proizvođačke cijene industrije u Hrvatskoj su u prosincu prošle godine porasle za 0,2 posto na godišnjoj razini, dok su u cijeloj prošloj godini ojačale 2,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Službena statistika pokazuje da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prosincu lani na mjesečnoj razini pale za 1,1 posto. Pritom su cijene i na domaćem i na inozemnom tržištu bile niže za 1,1 posto. Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 0,5 posto, dok su na inozemnom tržištu manje za 0,2 posto. „Kontinuirani rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu traje od siječnja 2017.”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na nedavno objavljeno izvješće DZS-a.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u prosincu u odnosu na studeni zadržale stabilnost, dok su u odnosu na prosinac 2017. niže za 0,3 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama, u prosincu su prema mjesecu ranije porasle cijene intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto, dok su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju ostale na istoj razini.

S druge strane, cijene energije su pale 4,7 posto, kapitalnih proizvoda 0,3 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju 0,2 posto. Na godišnjoj su razini, pak, cijene energije u prosincu prošle godine bile više za 2,2 posto u odnosu na prosinac 2017. godine. Cijene intermedijarnih proizvoda porasle su za 0,6 posto, a cijene kapitalnih proizvoda se nisu mijenjale.

Istodobno su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju snižene 1,2 posto, a trajnih proizvoda za široku za 1,1 posto. Promatrano prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša porasle 0,1 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji su ostale na istoj razini. S druge strane, cijene u prerađivačkoj industriji su pale 1,3 posto, a u rudarstvu i vađenju 0,4 posto.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju porasle 10,9 posto, u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,2 posto.

Istodobno su cijene u prerađivačkoj industriji smanjene za 0,2 posto. U cijeloj 2018. proizvođačke cijene porasle 2,3 posto „Na razini 2018. godine proizvođačke cijene na domaćem tržištu blago su ubrzale s godišnjom stopom rasta, koja je, nakon 2,1 posto u 2017., lani u prosjeku iznosila 2,3 posto”, navodi se u analizi RBA, objavljenoj u ponedjeljak.

No, isključe li se cijene energije, proizvođačke cijene na razini prošle godine gotovo su stagnirale, odnosno porasle su za 0,1 posto. „Naime, promatrano prema GIG-u, značajan doprinos višim cijenama u 2018. došao je od viših cijena energije koje su na godišnjoj razini više za 7,2 posto”, navodi se u analizi RBA.

Porasle su i cijene intermedijarnih te kapitalnih proizvoda, dok su pale cijene trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

You may also like

0 comments