Cijene energenata prouzročile načelne promjene u ruskom proračunu

Prije dvije godine Rusiji su uvedene ekonomske sankcije. Ministar ekonomskog razvoja Rusije Aleksej Uljukajev u ekskluzivnom intervjuu za RBTH objašnjava kako su one utjecale na Rusiju i kakve mogućnosti međunarodnim investitorima nudi ruska ekonomija.

“Upravo je pojeftinjenje energenata prouzrokovalo principijelne promjene u priljevu budžeta i prihodima privatnih tvrtki i kućanstava. Sankcije su prije svega osjetile tvrtke koje su aktivno prisustvovale na globalnom financijskom tržištu. Danas se, međutim, ekonomija u potpunosti prilagodila sankcijama i u neku ruku čak izvukla korist od njih. Prvo, sankcije su doprinijele povećanju odljeva kapitala iz zemlje, tako da su ruske kompanije morale naglo vraćati dugove. U kratkoročnoj perspektivi to je izazvalo devalvaciju rublja, a u dugoročnoj smanjenje izdataka ruskih poduzeća. Dugovanja ruskih kompanija su znatno smanjena, a samim time je manja i njihova osjetljivost na vanjske rizike. To znači da je došlo do velikog prelaska na unutarnje izvore financiranja. Ranije je razlika između nacionalne štednje (30% bruto nacionalnog dohotka) i investicija (20% bruto nacionalnog dohotka) nadoknađivano uglavnom pomoću priljeva sredstava iz inozemstva, a danas taj model više ne funkcionira. Mi prolazimo kroz bolne promjene, ali nas one vode novom i daleko manje rizičnom modelu ekonomskog razvoja.”, kaže Uljukajev. 

O izlaganju u Njemačkoj o malim i srednjim poduzećima kao zdravlju ekonomije Uljukajev veli:

“Mali i srednji biznis imaju veliki potencijal, o čemu svjedoči ogromna zainteresiranost ruskih i njemačkih poslovnih krugova za godišnju konferenciju koju ste spomenuli. U ovom trenutku mi dotjerujemo funkcioniranje Ruskog izvoznog centra zajedno s predstavnicima Agencije za razvoj malog i srednjeg biznisa. Mnoge ruske kompanije će moći postati izvoznici. Naš zadatak je da potencijalni izvoznici zaista pokrenu izvoz. Mi im pomažemo u razvoju tog posla i logistici, smanjujemo im troškove transporta, pružamo im podršku u zaštiti patenata, certificiranje proizvoda, itd. Zasad ruske kompanije vrlo teško prodiru na zapadna tržišta, ali mi imamo snage da riješimo taj zadatak.”

Upitan kakvo je njegovo iskustvo u proveđenju bolnih reformi 90-ih godina odgovara:

“Strukturne reforme su u suštini opće mjesto. Pod reformama mi često podrazumijevamo naglu promjenu smjera i stalno uvođenje normativnih odredbi. Međutim, nije toliko potrebno sve ovo što sam nabrojao, koliko je potrebna sustavna realizacija na terenu. Nije zadatak da se provedu što radikalnije reforme već da se sagledaju izdanci onoga što već postoji i da im se pomogne, a ne da se rade pokušaji presađivanja egzotičnih biljaka na naše zemljište. U Rusiji su već u tijeku strukturne promjene u sferama kao što su poljoprivreda ili petrokemija. Naš zadatak je podržati ih.”

You may also like