Home TribinaAnalize Cijene električne energije za industrijske korisnike u padu

Cijene električne energije za industrijske korisnike u padu

by Energypress.net

Analiza Eurostata

Cijena električne energije za industrijske korisnike u Europi bila je niža u drugom polugodištu 2023. godine u usporedbi s prvih šest mjeseci iste godine. Prema statističkim podacima Državnog zavoda za statistiku, cijena kilovatsata bila je između 11 i 31 posto niža, ovisno o kategoriji potrošnje korisnika.

Najveći pad cijene zabilježen je kod manjih korisnika koji troše manje od 20 megavatsati godišnje. Cijena za njih smanjena je s 47,04 na 32,36 eurocenta za kilovatsat. S druge strane, korisnici koji troše više od 20 tisuća megavatsati plaćali su 25,97 eurocenta po kilovatsatu u prvom polugodištu, dok je ta cijena u drugom polugodištu iznosila 23,00 eurocenta.

Smanjenje cijene električne energije za industrijske korisnike potencijalno je dobra vijest za gospodarstvo ako se odrazi na niže cijene proizvoda i usluga. No, i dalje je cijena struje za industrijske korisnike barem dvostruko veća nego prije pandemije.

Cijene za građane su relativno stabilne, dijelom zbog državnih mjera koje ograničavaju rast cijena struje za kućanstva i male poduzetnike. Prosječna cijena kilovatsata za građane kretala se od 14,80 do 23,43 centa, što je neznatno više nego prije četiri godine.

Hrvatska se po cijenama struje za industrijske korisnike nalazila među skupljima u Europskoj uniji, s prosječnom cijenom od 21,05 eurocenta po kilovatsatu. Najskuplja struja za industrijske korisnike bila je u Irskoj, dok su najniže cijene bile u nordijskim državama.

Kada je riječ o cijenama struje za kućanstva, Hrvatska se nalazila među najjeftinijima u Europskoj uniji, uz prosječnu cijenu od 12,26 centa po kilovatsatu.

Related Posts