Home Energetika Cijene barela nafte su ispod 50 dolara

Cijene barela nafte su ispod 50 dolara

by admin

Naftom se u četvrtak trgovalo po cijeni blizu ispod 50 dolara za barel, što je najniža razine u zadnjih otprilike pola godine, uslijed prevelike ponude i znakova da se proizvodnja ne smanjuje.

Cijena barela sirove nafte pala je na američkom tržištu za 17 centi, na 44,96 dolara, dok je na londonskom tržištu porasla za 9 centi, na 49,68 dolara za barel. “Cijene će se vjerojatno konsolidirati ili dodatno oslabiti”, rekao je Carsten Fritsch, analitičar iz banke Commerzbank. “Percepcija je da će prekomjerna ponuda potrajati”.

Iako su američke zalihe sirove nafte pale u prošlom tjednu više od očekivanog, zalihe benzina su neočekivano porasle. Ole Hansen, strateg iz banke Saxo Bank, kazao je da je to rani pokazatelj okončanja američke ljetne sezone vožnje.

Postavlja se pitanje što će se dogoditi kada sezona vožnje završi, ističu analitičari. Neke američke rafinerije rade rekordnim kapacitetom kako bi iskoristile snažne rafinerijske marže. No, američki zalihe sirove nafte i dalje su na mnogo višim razinama od dugoročnog sezonskog prosjeka, rekao je Fritsch. “Ako nastave raditi na tim razinama doći će do velikog rasta zaliha destilata i benzina kada završi vrhunac potražnje za benzinom”, kazao je.

Stoga je vjerojatnije da će rafinerije smanjiti rad kao odgovor na pad marži ili početi sa sezonskim održavanjem, što će dovesti do rasta zaliha sirove nafte. Očekuje se da će proizvodnja nafte u rujnu iz Sjevernog mora biti najviša u ovoj godini i iznositi milijun barela dnevno. “Još uvijek je prisutna globalna prezasićenost koju treba riješiti”, rekao je Hansen. “Nema znakova iz OPEC-a, Iran čeka spreman a američka proizvodnja je ustrajna unatoč padu cijena”.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je odvojeno na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 47,89 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts