Home Energetika Cijena nafte u padu treći tjedan za redom

Cijena nafte u padu treći tjedan za redom

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Analiza prošlog tjedna[/vc_column][vc_column width=”2/3″]U prvom dijelu tjedna cijene su bile pod pritiskom zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, koji bi mogao izazvati usporavanje rasta globalnog gospodarstva. Niz podataka ukazuje na slabljenje rasta američkog gospodarstva, pa su zavladale špekulacije da bi američka središnja banka uskoro mogla smanjiti kamatne stope.[/vc_column][/vc_row]

Napetosti rastu od kada je SAD uvrstio Huawei na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade zbog prijetnji nacionalnoj sigurnosti. Uz to, Washington je poručio da bi uskoro mogao povećati carine na još oko 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, nakon što je nedavno povećao carine na 200 milijardi dolara kineskog uvoza.

Kina je na to najavila protumjere na uvoz iz SAD-a. Očekuje se da će se dužnosnici SAD-a i Kine sastati krajem lipnja na sjednici skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava.

Trgovce je iznenadio i skok zaliha sirove nafte, benzina i derivata u SAD-u u prošlom tjednu, prema izvješću Američkog instituta za naftu (API). Pritom su zalihe sirove nafte skočile za čak 6,8 milijuna barela, dok su analitičari očekivali rast za nešto manje od milijun barela. “Zbog podatka o povećanju zaliha izvješće je snažno pritisnulo cijene. Gomilanje zaliha ne podiže raspoloženje u aktualnom tržišnom okruženju”, naveli su analitičari ING banke u osvrtu na situaciju.

[quote_box name=””]

Proširenje sankcija i pad cijene nafte neki su od rizika koji prijete rastu ruske ekonomije, ocjenjuje Svjetska banka.

U Svjetskoj banci ističu pet faktora koji bi mogli negativno utjecati na rast ruske ekonomije u srednjemu roku. To su rizik od proširenja sankcijskoga režima, nove financijske nestabilnosti u zemljama u razvoju i usložnjavanje uvjeta globalne trgovine, mogućnost oštroga pada cijene nafte, značajan rast kreditiranja stanovništva u rubljima te nedovoljno učinkovita realizacija infrastrukturnih projekata.

U izvješću Svjetske banke upozorava se i da ruski proračun gubi između jedan i 2,3 posto BDP-a zbog sive ekonomije, čiji udio u ukupnoj ruskoj ekonomiji se procjenjuje između 15,1 i 21,2 posto. Stručnjaci navode i čimbenike koji bi mogli povoljno utjecati na rusku ekonomiju. To su rast proizvodnosti rada i realizacija nacionalnih projekata usmjerenih k razvoju ljudskoga kapitala.

Prošli tjedan Svjetska banka snizila je procjenu rasta ruskoga gospodarstva s prijašnjih 1,4, na 1,2 posto, zbog pada proizvodnje nafte.

[/quote_box]

Oporavak cijena u drugom dijelu tjedna

Ipak, krajem prošloga tjedna cijene nafte su se oporavile nakon izjave saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da je cijena barela od 60 dolara preniska da ohrabri ulaganja u sektoru. Falih je istaknuo da Saudijska Arabija ne želi povećavati proizvodnju kako bi nadoknadila niže cijene nafte.

Sporazum OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno istječe krajem mjeseca. “Što se tiče OPEC-a, gotovo smo već usuglasili stajališta o produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe. Sada još moramo dogovoriti detalje sa zemljama izvan OPEC-a”, rekao je Falih. Ponudu nafte ograničavaju i američke sankcije na izvoz iz Irana i Venezuele.

S druge strane, proizvodnja se u SAD-u i dalje kreće oko najviših razina u povijesti, oko 12,3 milijuna barela dnevno. Procjenjuje se da bi u četvrtom tromjesečju mogla dosegnuti i 13 milijuna barela dnevno, čime bi SAD dodatno učvrstio poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu, ispred Saudijske Arabije i Rusije.

Na taj način SAD potkopava nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje podržava rast cijena naft No, posljednjih mjeseci i američki proizvođači smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja.

U petak je tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen za njih 11, na ukupno 789 postrojenja, najnižu razinu od veljače prošle godine. U istom razdoblju prošle godine aktivna su bila 862 postrojenje, što pokazuje da neki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade nego proizvodnje.

Related Posts