Cijena nafte srednjeročno na 73 dolara?

Cijena bi  nafte trebala porasti postepeno sa oko 50 na 73 dolara po barelu do 2020. godine zato što je za sada slaba tražnja zbog loše privredne dinamike u svijetu.

“Tržište bi se relativno brzo trebalo oporaviti, ali će oporavak biti relativno ograničen, sa cijenama koje će se stabilizirati na višim razinama od sadašnjih, ali će biti daleko ispod cijena u poslijednje tri godine”, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA). Očekuje se kako će cijena nafte ove godine dostići 55 dolara, a 73 dolara 2020. godine, navela je agencija uz ocjenu kako je to “novo poglavlje” na tržištu nafte koje se “promijenilo” jer je ponuda veća, a tražnja manja.

Kao reakcija na ovaj izveštaj, cijene nafte su danas pale. Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u ožujku pojeftinio je na merkantilnoj burzi u New Yorku 74 centa na 52,12 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za ožujsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 77 centi na 57,57 dolara, prenosi agencija France press. Cijena sirove nafte skočila je posljednjih dana poslije pada za 60 posto od lipnja pod kombiniranim efektom slabe potražnje i ogromne ponude, posebno zbog proizvodnje nafte iz škriljaca.

Tržište se sada oblikuje po očekivanom srednjeročnom padu proizvodnje nafte, kao rezultat smanjenih investicija naftnih kompanija koje se nose s niskim cijenama koje su ugrozile njihove profitabilne projekte.  Tokom narednih godina, očekuje se lagano povećanje potražnje u odnosu na ponudu, zbog čega će cijena rasti, ali će potrošnja biti slabija zbog slabe ekonomske dinamike u svijetu.

You may also like