Cijena nafte skočila na 46 dolara uslijed eskalacije napetosti s Rusijom

Cijene nafte poskočile su u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 46 dolara pod utjecajem eskalacije napetosti na Bliskom istoku nakon rušenja ruskog vojnog zrakoplova u blizini sirijsko-turske granice a dodatnu potporu pružio im je i slabiji dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 1,40 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,23 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,25 dolara višoj cijeni, od 43 dolara. Turska je priopćila da je oborila ruski vojni zrakoplov u blizini sirijske granice, tvrdeći da je u više navrata povrijedio njezin zračni prostor. Rušenje zrakoplova spada među najozbiljnije javno priznate sukobe između neke članice NATO-a i Rusije u pola stoljeća. “Vijest o padu vojnog zrakoplova u Siriji podsjetnik je na kontinuiran značajan rizik na Bliskom istoku”, tumači Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Dodatnu je potporu cijenama pružio i slabiji dolar, koji je kliznuo s najviše razine prema košarici ključnih valuta u osam mjeseci, pojačavši kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za robom. U fokusu su i tjedna izvješća o američkim zalihama, za koja se očekuje da će ponovo pokazati njihov rast, i to za nekih milijun barela, pokazuje prosječna procjena ekonomista obuhvaćenih Reutersovom anketom. Pojedini trgovci pripremaju se i za dugi praznični vikend u Sjedinjenim Državama. “Vjerojatno će biti premije rizika za produljeni praznični vikend povodom Dana zahvalnosti”, kazao je Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 38,18 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like