Cijena nafte se ustabilila na 88 dolara

Oporavak potražnje

Cijene sirove nafte stabilizirale su se u utorak iznad razine od 88 dolara budući da su trgovci balansirali između straha od recesije u SAD-u i očekivanja oporavka potražnje u Kini, najvećem svjetskom uvozniku. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 88,31 dolar, a američkom tržištu 81,70 dolara.

Trgovce su proteklih tjedana ohrabili ukidanje strogih mjera suzbijanja covida u Kini i naznake oporavka potražnje za gorivom. No, otvaranje kineskih granica izazvalo je novi val zaraze, a podaci o prometu u maloprodaji i proizvođačim cijenama u SAD-u potaknuli su zabrinutost.

Trgovci procjenjuju rizik rizik recesije u SAD-u i moguće poteze središnje banke, što je pritisnulo dolar i ojačao kupovnu moć kupaca s drugim valutama, poduprijevši potražnju.

Uteg cijenama bila su pak očekivanja da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati rast zaliha nafte i benzina u prošlom tjednu i pad zaliha derivata, pokazala je u ponedjeljak Reutersova anketa.

Američki institut za naftu (API) objavit će podatke tokom dana, a vlada sutra.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak poskupio 55 centi, na 85,45 dolara.

You may also like