Cijena nafte približila se brojci od 52 dolara po barelu

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 52 dolara budući da je Rusija ponovila da je spremna sudjelovati u smanjenju proizvodnje radi potpore cijenama ali je izrazitiji uzlet tržišta zakočio jači dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,82 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 32 centa višoj cijeni, od 50,95 dolara.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak u petak je izjavio da je sporazum o zamrzavanju proizvodnje nužan radi potpore cijenama i da će ovog vikenda predočiti svoj prijedlog saudijskom kolegi.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastat će se 30. studenog, kako bi utvrdile zajedničko stajalište o konačnom sporazumu. Također bi trebale biti utvrđene kvote za svaku pojedinu zemlju.

“Kratkoročni fundamenti na tržištu nafte dobili su pozitivan predznak. Potražnja se stabilizira, proizvodnja OPEC-a dosegnula je vrhunac (i smanjit će se ukoliko dogovor o proizvodnji bude proveden u djelo) a pad globalnih zaliha podrazumijeva da je bolje uravnoteženo no što mnogi misle”, napisao je Neil Beveridge iz Bernstein Energyja u bilješci klijentima.

Zemlje proizvođači nadaju se da će više cijene sirove nafte poduprijeti njihova gospodarstva. Nigerijski ministar financija u petak je kazao kako se nada da će se cijena barela nafte stabilizirati u rasponu od 42 do 50 dolara.

Današnji uzlazni trend tržišta zakočio je ipak jači dolar, koji je dosegnuo najvišu razinu u sedam mjeseci prema košarici valuta, poskupljujući naftu za imatelje drugih valuta i prigušujući time potražnju.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 48,51 dolar, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina)

You may also like

0 comments