Cijena nafte podigla energetski sektor

 Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, zbog trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga nakon novih poruka iz Bijele kuće o ograničavanju ulaganja kineskih kompanija u američki tehnološki sektor.
Dow Jones oslabio je 165 bodova ili 0,68 posto, na 24.117 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,86 posto, na 2.699 bodova, a Nasdaq indeks 1,54 posto, na 7.445 bodova.

Najviše su jučer pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku 1,5 posto, nakon novih poruka da Washington priprema prijedlog zakona kojim bi se kompanijama u kojima Kina ima najmanje 25 posto vlasništva onemogućila kupnja američkih tehnoloških tvrtki.

„Tržište je te poruke shvatilo kao potvrdu da čvrsti stav prema Kini nije oslabio”, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial. Od početka svibnja SAD i Kina održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor. Predsjednik SAD-a Donald Trump prijeti novim carinama ako Kina na ponudi veće ustupke, no Peking ne popušta i najavljuje protumjere istog intenziteta.

Trgovinske tenzije porasle su i u odnosima između SAD-a i Europske unije, koja od petka naplaćuje carine od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija. Trump je na to zaprijetio uvođenjem carine od 20 posto na uvoz automobila iz EU.

Loše je na tržište jučer utjecao i daljnji rast tečaja dolara jer to ne odgovara velikim američkim izvoznicima, s obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na inozemnim tržištima gube na cjenovnoj konkurentnosti. „Radi se o kombinaciji trgovinskih napetosti i jakog dolara. Vidimo i rast prinosa na državne obveznice, kao i snažan rast cijena nafte. Sve to u kombinaciji zabrinjava”, kaže Mark Kepner, trgovac u tvrtki Themis Trading.

Najviše su jučer porasle, prosječno 1,3 posto, cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica rasta cijena nafte na najviše razine u više od tri godine. I dok je to pozitivno za energetski sektor, ulagači se počinju plašiti da bi rast cijena ‘crnog zlata’, a time i goriva mogao loše utjecati na druge sektore.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,11 posto, na 7.621 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,93 posto, na 12.348 bodova, a pariški CAC 0,87 posto, na 5.327 bodova.

You may also like

0 comments