Cijena nafte nagriza rusku ekonomiju, privatizacija teško provediva

Cijena barela nafte u godinu i pol dana pala je za 70 posto. Šef ruske naftne kompanije Rosnjeft, Igor Sečin, zatražio je od svih zemalja da smanje svoju proizvodnju za milijun barela dnevno. Rupa u proračunu mogla bi se popuniti prodajom državnih kompanija, no stručnjaci sumnjaju u uspješnu privatizaciju.

Rusko najveće bogatstvo, no ujedno i slabost – zemlja je ovisna o crnom zlatu. Rast ili pad cijene nafte u stopu prati ruska rublja. “Šezdesetpet posto ukupnog prihoda od izvoza dolazi od nafte, 50 posto prihoda proračuna dolazi od naftnog sektora. To su razlozi zbog kojih nestabilnost cijena nafte ima tako ozbiljan utjecaj na promjenu tečaja rublje”, objašnjava Natalija Orlova, glavni ekonomist Alfabank.

A cijenu toga plaćaju obični građani. Sve je poskupjelo, recesija nagriza plaće, a životni standard prvi put u eri Vladimira Putina je osjetno pao. Ulice oko središnje banke u ponedjeljak su bile blokirane. U doba blagostanja Rusi koji prosvjeduju uzeli su hipotekarne kredite u stranoj valuti. Sad ih ne mogu vraćati jer su se rate povećale.

Situacija je teška, ali javnost većinom miruje. No, to ne čudi, s obzirom na to da većina Rusa vjeruje kako je ovo posljedica vanjskih udara, a ne krivnja domaćih vlasti, koje ne provode prijeko potrebne reforme.

Predsjednik Putin poručio je da deficit proračuna za 2016. ne smije biti veći od tri posto. To bi bilo izvodivo da je barel nafte ostao oko 50 dolara. No, problem je što će se proračunski deficit više nego udvostručiti ako nafta ostane na današnjoj razini od blizu 30 dolara za barel.

Postavlja se pitanje kako će Rusija popuniti rupu – neizbježni rezovi potrošnje pomoći će malo, kao i izdavanje obveznica i povećanje poreza na izvoz nafte, izvještava reporter Al Jazeere Rory Challands.

Na stolu je ponovno i plan iz 2008. o prodaji državnih kompanija poput Aeroflota i Rosnjefta. No, mnogi analitičari ne vjeruju da će privatizacija biti uspješna. “Država to govori godinama i mislim da su sad svi shvatili da Vlada mora izaći iz njihovog poslovanja jer vlada je loš menadžer. Ali mislim da su zbog loše investicijske klime, ekonomske krize, lošeg poslovanja, sankcija i tenzija sa Zapadom, šanse da išta prodaju gotovo ravne nuli”, smatra Ben Aris, urednik Business New Europe.

Ali Rusija ima rješenje – dva fonda puna novca dovoljna su da zatvore proračunsku rupu od pet posto. Međutim, teško da će, ako ih isprazni, išta ostati za 2017. godinu, u slučaju da cijene nafte ostanu ovako niske.

You may also like