Home TribinaAnalize Cijena nafte na stabilnoj razini zbog izvješća o zalihama i sankcija Iranu

Cijena nafte na stabilnoj razini zbog izvješća o zalihama i sankcija Iranu

by Ivan Brodić

Analiza

Nafta je zadržala rast pošto je izvještaj pokazao niže američke zalihe sirove nafte, dok su trgovci procjenjivali moguće posljedice novih sankcija na Iran. Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu. Na londonskom je tržištu cijena barelaiznosila je 86,48 dolara,a u SAD-u 81,40 dolara.

Trgovci pozorno prate napetosti na Bliskom istoku u potrazi za naznakama o prijetnjama opskrbi. Strah od eskalacije pojačala je objava Teherana da će odgovoriti na izraelski napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem je poginulo nekoliko visokih iranskih vojnih dužnosnika i konzularnih službenika.

Prije desetak dana Iran je u Izrael poslao stotine dronova i projektila koje je sustav protuzračne obrane uglavnom oborio. Nitko nije poginuo i prouzročena je tek ogrančena šteta, ali Tel Aviv je signalizirao da planira odgovor, unatoč upozorenju SAD-a da neće poduprijeti njegove napadačke akcije.

Strah se ponovo rasplamsao nakon incidenta s dronovima na području iranskog grada Isfahana, ali Teheran je umanjio njegovu važnost i naznačio da ne planira odgovoriti.

Senat SAD-a je u međuvremenu usvojio strožije mjere protiv Irana, kao odgovor na nezapamćeni napad na Izrael ranije ovog mjeseca, pri čemu je predsjednik Joe Biden rekao da će potpisati usvojene propise. I dok se određeni azijski prozvođači nafte pripremaju za dodatne kontrole, ne očekuje se značajan uticaj toga na tržište.

Pozornost ulagača postupno se okreće podacima o američkom BDP-u u prvom tromjesečju i o osobnoj potrošnji u ožujku, važnom pokazatelju za sredšnju banku pri odlučivanju o kamatnim stopama.

Cijena nafte je ove godine porasla, podstaknuta smanjenjem ponude od strane OPEC+, kao i geopolitičkim rizicima na Bliskom istoku i u Rusiji. Trgovci takođe razmatraju izglede za monetarnu politiku SAD-a, pri čemu se sporiji rast poslovne aktivnosti u SAD-u tumači kao pozitivan, jer se to reflektuje na očekivanja nižih kamatnih stopa. Podaci Fed-a o inflaciji se očekuju kasnije ove sedmice.

Vremenski rasponi u ugovorima signaliziraju strožije uslove, pri čemu je razlika između dva najbliža ugovora za Brent porasla na 1,04 dolara po barelu u backwardation (obrazac gdje je cijena u budućim ugovorima za isporuku nafte niža od trenutne cijene na tržištu). To je rast sa 69 centi, koliko su iznosili prije tjedan dana.

Related Posts