Cijena nafte na 66 dolara zbog azijskih podataka

Cijene barela sirove nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 66 dolara zahvaljujući podatku o snažnom kineskom uvozu koji je zakočio pritisak jačeg dolara i špekulacija o mogućem povećanju američke proizvodnje. Na londonskom je tržištu cijena barela neznatno pala u odnosu na prethodno zatvaranje, na 65,44 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo također po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 58,86 dolara.

Cijene su u četvrtak zaključile trgovanje u minusu 3,3 posto pod utjecajem naglog jačanja dolara koji su poduprla očekivanja o nastavljenom trendu poboljšanja stanja na američkom tržištu rada. Vlada u Washingtonu objavit će podatke o zapošljavanju u travnju tokom dana. Osim jačeg dolara koji koči potražnju jer smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, tržišta pogađaju i špekulacije da će američki proizvođači ponovo povećati proizvodnju budu li cijene i dalje rasle. “Blago smanjenje američke proizvodnje u proteklim tjednima zasigurno ne opravdava povećanje cijena za 30 do 40 posto” od siječnja, napominje Hans van Cleef iz nizozemskog ABN AMRO-a. “Tržište nafte još se uvijek rukovodi stanjem na strani ponude koja je, na koncu konca, prevelika”, podsjeća van Cleef.

Tržišta su tijekom dana stabilizirali ohrabrujući azijski podaci o potražnji. Kina je tako u travnju uvezla 30,29 milijuna tona sirove nafte, 13,0 posto više nego u prethodnom mjesecu. Dodatnu je potporu cijenama nafte pružio rast financijskih tržišta nakon iznenađujuće izborne pobjede britanskih konzervativaca na parlamentarnim izborima. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 63,98 dolara, što znači da je pala 98 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan. (Agencije)