Cijena nafte na 49 dolaara zbog prekomjerne opskrbe

Cijene barela nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 49 dolara budući da je zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe nadjačala optimizam na tržištima dionica širom svijeta.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva kliznula 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,92 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu četiri posto. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 70 centi nižoj cijeni, od 45,24 dolara. Jučer je također bilježila silazni trend, povezan s krajem sezone vožnje koji najavljuje i smanjenu potrošnju goriva.

Tržišta dionica ponovo su danas porasla, nakon jučerašnjeg skoka, a uvod je bio 8-postotni uzlet japanskih dionica. Londonsko tržište nafte jučer je slijedilo taj trend da bi danas ponovo prevladala zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe. “Tržište nafte i dalje je prekomjerno opskrbljeno”, sažima dominantno raspoloženje Tamas Varga iz naftne brokerske kuće PVM, dodajući da nafta nije značajnije pojeftinila zahvaljujući snažnim tržištima dionica. Ta će podrška po njegovoj procjeni biti kratkog vijeka.

Uz visoku razinu proizvodnje na globalnoj razini, ulagače zabrinjava i posustajanje potražnje, posebno s obzirom na slabljenje kineskog gospodarskog rasta. Iz Kine su danas stigli signali o dodatnim fiskalnim poticajima, pa se nervoza na tržištu počela stišavati. “Svjedočili smo kakvom-takvom, iako privremenom miru, nakon snažnih prošlotjednih oscilacija”, tumači Richard Mallingson iz Energy Aspectsa. “Ulagači pokoušavaju iščitati jasniju sliku iz signala”, dodao je.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 45,38 dolara, što znači da je pala 1,24 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like