Cijena dionica na Wall streetu blago pala

Na Wall Streetu su u ponedjeljak u opreznom trgovanju cijene dionica pale, nakon snažnog rasta prošloga tjedna, a ulagače nije impresioniralo ni rekordno preuzimanje u farmaceutskom sektoru. Dow Jones oslabio je 31 bod, ili 0,17 posto, na 17.792 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,12 posto, na 2.086 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 5.102 boda.

Nekoliko dana prije Dana zahvalnosti, kada se u SAD-u neće raditi, ulagači su bili suzdržani, pa je obujam trgovanja bio znatno ispod prosjeka. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,18 milijardi dionica, dok je prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,2 milijarde. Posljedica je to opreza ulagača nakon što su prošloga tjedna cijene dionica skočile više od 3,3 posto, a S&P 500 indeks zabilježio najveći tjedni skok u godinu dana. “Nakon tjedna u kojemu su cijene dionica snažno skočile, ulagače nisu impresionirali novi makroekonomski pokazatelji, a neki su čak izazvali bojazan od sporijeg rasta gospodarstva nego što se mislilo”, kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management.

U listopadu je prodaja postojećih kuća u SAD-u pala, što ukazuje na određene slabosti tržišta nekretnina nakon prijašnjeg snažnog rasta. PMI indeks prerađivačkog sektora skliznuo je, pak, na početku studenoga na najnižu razinu u 25 mjeseci, što ukazuje na nastavak slabe aktivnosti u tvorničkom sektoru. A kako se u prosincu očekuje povećanje kamata Feda, po prvi puta od 2006. godine, jučer su pod najvećim pritiskom bili sektori osjetljivi na kretanje kamata. Tako su najviše, 1 posto, pale cijene dionica u komunalnom sektoru, a slijedio je telekomunikacijski.

S druge strane, među najvećim su dobitnicama, s prosječnim rastom za 0,7 posto, bile dionice u energetskom sektoru jer je zaustavljen pad cijena nafte nakon što je Saudijska Arabija poručila da je spremna pregovarati s drugim najvećim svjetskim proizvođačima ′crnog zlata′ kako bi se stabilizirale cijene. Pod pritiskom su se, pak, našle dionice Pfizera i Allergana jer će najveće preuzimanje u povijesti farmaceutske industrije, vrijedno 160 milijardi dolara, dovesti do manjih ušteda nego što se prvotno procjenjivalo.

Uz to, Pfizerovo preuzimanje Allergana moglo bi dovesti do istraga protiv monopola i odgoditi Pfizerove planove o podijeli na dvije kompanije, kažu analitičari. Cijena dionice Pfizera pala je 2,6, a Allergana 3,4 posto. “Bio je to dosadan dan, ako nemate nikakve veze s Pfizerovim preuzimanjem Allergana. Ako to ostavite po strani, tržište je bilo besciljno, a nakon snažnog rasta cijena prošloga tjedna, njihova korekcija na niže ne iznenađuje”, kaže Brian Fenske, direktor u tvrtki ITG. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,46 posto, na 6.305 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,25 posto, na 11.092 boda, a pariški CAC 0,44 posto, na 4.889 bodova.

You may also like

0 comments