Cijena barela se odlijepila s najniže razine u zadnjih 11 godina

Na londonskom tržištu cijena barela nafte u utorak je porasla s najniže razine u posljednjih 11 godina, budući da investitori zaključuju svoje pozicije uoči blagdana, no prezasićenost na globalnom tržištu priječi njihov veći rast.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je u ponedjeljak za 17 centi, na 36,52 dolara, odlijepivši se s najniže razine u posljednjih 11 godina koju je dotaknula u ponedjeljak. Na američkom tržištu barel se prodavao po 32 centa višoj cijeni, od 36,13 dolara. U prethodnom danu pala je na 33,98 dolara, što je najniža cijena od 2009. godine. “Raspoloženje je vrlo negativno, a uoči blagdana obično se zatvaraju neke špekulativne pozicije. Zbog toga bismo mogli vidjeti rast cijena nafte”, smatra Hans van Cleef iz amsterdamskog ABN Amroa.

Cijene na londonskom tržištu na putu su prvog dnevnog rasta u posljednjih pet trgovinskih dana, a na američkom su tržištu porasle na najvišu razinu u posljednja četiri trgovinska dana. Saudijska Arabija, najveća svjetska izvoznica nafte, priopćila je da je srušila balističke projektile usmjerene prema gradu Jizanu, gdje se grade nova rafinerija i naftni terminali. Iz Saudi Aramca objavili su da su svi njihovi objekti na tom području “osigurani i normalno posluju”. Ipak, zabrinutost zbog prevelike opskrbljenosti globalnog tržišta i u idućoj će godini ograničavati rast cijena nafte. “Očekujemo da će se preopskrbljenost nastaviti i u sljedećoj godini, prije uspostave ravnoteže koja se očekuje u četvrtom tromjesečju 2016,” navodi se u izvješću Goldman Sachsa objavljenom u utorak.

Također, dodaju da će se neočekivano visoki suvišak od 1,5 milijuna barela dnevno na globalnom tržištu iz ovog tromjesečja vjerojatno nastaviti i u prvoj polovini 2016. zbog blažih vremenskih uvjeta koji smanjuju potražnju za energentima. Vremenski uvjeti također sada pritišću cijene nafte. Zbog neuobičajeno blagog početka zime na sjevernoj hemisferi smanjena je potražnja za naftom. BNP Paribas je objavio da je do 7. prosinca broj dana u kojima je trebalo grijati u Sjedinjenim Državama i Europi bio za 30 do 39 posto ispod prosjeka u posljednjih 10 godina, a očekuje se da će ostati od 23 do 24 posto ispod prosjeka i u razdoblju do 4. siječnja.

Ruska proizvodnja nafte dosegnula je najvišu razinu u razdoblju nakon raspada Sovjetskog saveza a ministar energetike Aleksandar Novak je u intervjuu za dnevnik Kommersant objavljen u utorak izjavio da će proizvodnja ruske nafte možda početi padati u 2017. ako se nastavi strogi režim oporezivanja. Očekuje se da su britanska i norveška proizvodnja sa Sjevernog mora nastavile rasti u ovoj godini zbog novih eksploatacijskih polja i zbog manjeg nego obično broja zatvaranja uslijed održavanja, kažu analitičari iz JBC Energy. Odvojeno su iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestili da je cijena barela nafte iz njezine referentne košarice u ponedjeljak pala 89 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan pa se njome trgovalo po 30,74 dolara.

You may also like