CIA započela s akcijom likvidacije vođa Islamske države

CIA i američki specijalci zajedno vode kampanju ciljane likvidacije vođa skupine Islamske države (IS) u Siriji, odvojeno od drugih vojnih operacija protiv te ekstremističke skupine, piše u utorak Washington Post. U okviru te kampanje prošlog tjedna je ubijen Junaid Hussain, računalni stručnjak IS-a, blizu Rake u Siriji, piše list pozivajući se na neimenovane visoke američke dužnosnike.

Dosad je izveden “manji broj” udara, navodi isti izvor. CIA sa svojim moćnim protuterorističkim centrom “ima (u toj kampanji) važnu ulogu u pronalasku i lociranju” vođa IS-a, navodi list. Izvođenje samih udara “isključivo” je u nadležnosti JSOC-a, diskretnog ali moćnog ogranka američkog zapovjedništva specijalnih snaga.

Antiteroristički centar CIA-e (CTC) i JSOC su “omiljena sredstva” Obamine uprave protiv ekstremističkih skupina, ističe Washington Post. List podsjeća da je CTC tragao za Osamom bin Ladenom i da je JOSC pripremio i izveo operaciju u kojoj je 2011. ubijen vođa Al Kaide.

Kako navodi list, takva podjela uloga – u kojoj vojnici JSOC-a nadziru udare – proizlazi iz zadaće Obamine administracije da CIA-u usmjeri na njezinu obavještajnu djelatnost, na štetu njezinih paravojnih aktivnosti kao što su likvidacije bespilotnim letjelicama. No CIA i dalje sama izvodi takve udare u drugim zemljama, napose u Jemenu i u Pakistanu.

You may also like

0 comments