Christine Legarde pozdravila potpisivanje Transpacifičkog sporazuma

Glavna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pozdravila je potpisivanje sporazuma o transpacifičkoj slobodnoj trgovinskoj razmjeni ocijenivši ga “vrlo pozitivnim događajem”.

“Sporazum koji su danas potpisale zemlje koje pregovaraju o transpacifičkom partnerstvu vrlo je pozitivan događaj”, ocijenila je glavna direktorica MMF-a u priopćenju emitiranom u Limi gdje se održavaju godišnje opće skupštine MMF-a i Svjetske banke. “Sporazum nije važan samo zbog širine, s obzirom da zemlje potpisnice predstavljaju oko 40 posto svjetskog unutarnjeg bruto proizvoda, nego i stoga što pomiče granicu trgovine i ulaganja u proizvode i usluge prema novim područjima u kojima pozitivni učinci mogu biti vrlo značajni”, ocijenila je Lagarde.

Nakon pet godina rasprava i zaključnom maratonskom petodnevnom sjednicom, pregovarači su u ponedjeljak objavili kako su postigli sporazum o “Transpacifičkom partnerstvu” (TPP), koje rađa širu zonu slobodne razmjene na svijetu. Dvanaest zemalja Pacifičkog prstena tim će trgovinskim sporazumom ukinuti najveći dio poreza na trgovinu i ulaganja.

Sporazumom bi se trebalo odrediti pravila slobodne razmjene “21. stoljeća” i primorati Kinu, koja nije među 12 zemalja potpisnica, da prilagodi vlastita pravila u području trgovine, ulaganja i trgovinskog prava onima koja je utvrdilo TPP. Zemlje potpisnice su Australija, Brunej, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, SAD i Vijetnam.

You may also like