Christiane Legarde pozvala vlade na veću proračunsku potrošnju

ECB
Čelnici Europske unije moraju povećati potrošnju kako bi suzbili epidemiju koronavirusa, poručila je čelnica Europske središnje banke (ECB) prema tvrdnjama dva izvora.

Vlade moraju poduzeti fiskalne mjere kako bi poduprle gospodarstvo, naglasila je prema tvrdnjama tih izvora Christine Lagarde u utorak navečer u telekonferenciji sa čelnicima EU-a. Kako bi ih upozorila na moguće rizike koje sa sobom donosi pasivnost, Lagarde je navela primjer financijske krize iz 2008. godine.

ECB će pak, kako mnogi očekuju, na sutrašnjoj sjednici usvojiti nove poticajne mjere, uključujući vjerojatno novi program financiranja, fokusiran na manja poduzeća, i dodatno sniženje ključnih kamatnih stopa, špekulira Reuters.

Time bi središnja monetarna institucija eurozone slijedila primjer američkog Feda koji je prošlog tjedna neočekivano snizio ključne kamatne stope za pola postotnog boda, na jedan do 1,25 posto. Za tim je instrumentom danas posegnula i britanska središnja banka, snizivši ih za pola postotnog boda, na 0,25 posto.

Nakon što je jučer sudjelovala na konferenciji čelnika EU-a, predsjednica Ursula von der Leyen najavila je dodatne mjere radi učinkovitijeg odgovora EU-a na epidemiju koronavirusa. Predsjednica von der Leyen izjavila je: Kriza s kojom smo suočeni ima značajnu ljudsku dimenziju i potencijalno velik učinak na gospodarstvo. Stoga je ključno da djelujemo odlučno i zajednički, obuzdamo širenje virusa i pomognemo pacijentima te da smanjimo posljedice po gospodarstvo.

Predsjednica je jučer nazvala premijera Contea da izrazi solidarnost EU-a s talijanskim narodom. Također će razgovarati s talijanskim vlastima o posebnim mjerama potpore. Komisija je na razini EU-a mobilizirala javna i privatna sredstva u iznosu od 140 milijuna eura za obećavajuća istraživanja cjepiva, dijagnostike i liječenja. Komisija će također ojačati koordinatorsku ulogu te će svakodnevno surađivati s nacionalnim ministrima zdravstva i unutarnjih poslova kako bi raspravljala o potrebnim mjerama. Osim toga, analizira se dostupna zaštitna oprema, respiratori i proizvodni te distribucijski kapaciteti.

U tu je svrhu povjerenik Breton održao videokonferenciju s predsjednicima poduzeća u EU-u koja se bave proizvodnjom osobne zaštitne opreme te koja su izrazila spremnost da povećaju proizvodnju uslijed sve veće potražnje. Sljedeći tjedan ponovno će se organizirati videokonferencija.

Što se tiče gospodarstva, Komisija će pokrenuti ulagačku inicijativu za odgovor na epidemiju koronavirusa u vrijednosti od 25 milijardi eura za izravnu potporu nacionalnim sustavima zdravstvene skrbi, malim i srednjim poduzećima, tržištima rada i drugim ugroženim dijelovima gospodarstva EU-a.

Namjenska sredstva dolaze iz neiskorištenih strukturnih fondova u iznosu od 7,5 milijardi eura, te 18 milijardi iz strukturnih fondova. Komisija je jučer najavila ciljano zakonodavstvo kako bi privremeno oslobodila zračne prijevoznike obveze korištenja slotova u zračnim lukama u skladu s pravom EU-a. Tom će se mjerom smanjiti pritisak na zrakoplovnu industriju, a posebno na manje zračne prijevoznike. Priopćenje za tisak dostupno je na internetu s cjelovitim popisom mjera. Također je dostupna i posebna internetska stranica o mjerama EU-a povodom izbijanja epidemije koronavirusa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u srijedu na izvanrednoj konferenciji za tisak građane Njemačke da budu solidarni tijekom krize izazvane zarazom koronavirusom. Virus se u međuvremenu proširio na sve zemlje EU-a. Najteže je pogođena Italija s 10.149 registriranih slučajeva zaraze i 631 smrtnim slučajem. Prema Reutersovim izračunima, širom svijeta zaraženo je ukupno 119 tisuća ljudi a umrlo ih je 4.296.

Epidemija koronavirusa prouzročila je kašnjenja u proizvodnji lijekova u Kini zbog problema u logistici i manjka radne snage a rezultat bi mogla biti nestašica lijekova širom svijeta.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je u srijedu da će Vlada vrlo brzo izaći s prijedlogom mjera pomoći poduzetnicima koji trpe štete zbog koronavirusa te izjavio da se u prva dva mjeseca bilježi pad gospodarske aktivnosti, ali nema mjesta panici.

You may also like

0 comments