Četrdesetak osoba pod istragom zbog radikalnog islamizma

U Bosni i Hercegovini trenutačno je pod istragom četrdeset osoba koje su sigurnosna prijetnja zbog veza s radikalnim islamističkim skupinama i terorizmom, no pravosuđe te zemlje sa sadašnjim ograničenim kapacitetima ne može odgovoriti svim zadaćama povezanim s ovim izazovom, objavljeno je u srijedu u Sarajevu nakon sastanka udarne skupine za borbu protiv terorizma koju čine predstavnici svih značajnijih sigurnosnih i pravosudnih agencija i institucija.

Iz Tužiteljstva BiH tijekom tog sastanka potvrdili su kako su do sada podignuli optužnice protiv dvadeset osoba povezanih s terorizmom i odlaskom građana BiH na ratište u Siriji.  Glasnogovornik tužiteljstva Boris Grubešić kazao je kako se istodobno vodi aktivna istraga protiv još dvadeset osoba koje su pod sumnjom za novačenja i organiziranje odlazaka na sirijsko ratište, a pravosuđe i bosanskohercegovačka policija sudjeluju i u nekoliko međunarodnim operacija čiji je cilj borba protiv ekstremizma.

Policije i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) državnom tužiteljstvu svakodnevno dostavljaju nove informacije o terorističkoj ugrozi pa se neprekidno povećava broj istraga i predmeta na kojima se mora raditi, istaknuo je Grubešić. Iz Tužiteljstva BiH također su upozorili kako je zadaća procesuiranja ovakvih slučajeva trenutačno na njihovu odjelu, koji ima tek jednog stalnog tužitelja, dok je blokirano imenovanje ostalih osam, koliko bi ih trebalo biti. Problem su, kako navode iz tužiteljstva, “različite opstrukcije” na političkoj razini. “Svako daljnje odlaganje imenovanja tužitelja izravno će ugroziti borbu protiv terorizma”, kazao je Grubešić.

Analizom stanja na terenu konstatirana je promjena oblika terorističkih aktivnosti pa su počinitelji takvih kaznenih djela sve više osobe stare od 20 do 30 godina i pritom često kriminogene prošlosti. Procjena je kako to sada traži novi pristup ovom problemu i pravodobnu policijsku reakciju. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio je kako će uskoro biti uspostavljeno novo koordinacijsko tijelo za borbu protiv terorizma na državnoj razini, s ciljem učinkovitijeg djelovanja isuviše podijeljenog policijskog sustava.

Na upit o terorističkom napadu u Sarajevu u kojemu su ubijena dvojica pripadnika oružanih snaga BiH, Mektić je mogao kazati tek kako istraga još traje.  “Vrlo se ozbiljno radi na tim detaljima,a to su detalji koji se po svojoj prilici proširuju, pa možda čak i izvan BiH”, kazao je Mektić.

You may also like