Češko gospodarstvo u problemu zbog VW skandala

Skandal s Volkswagenovim ‘lažiranjem’ rezultata na testiranju emisija štetnih plinova iz dizelskih automobila mogao bi smanjiti stopu rasta češkog gospodarstva u 2016. za 0,2 postotna boda, rekla je glasnogovornica ministarstva financija za dnevni list Pravo.

Najveći proizvođač automobila u Europi suočava se s najgorom krizom poslovanja u svojoj povijesti nakon što su priznali lažiranje rezultata na testovima emisija štetnih plinova iz dizelskih vozila u SAD-u. Sporni softver koji je omogućio lažiranje ugrađen je u 11 milijuna vozila diljem svijeta, uključujući i oko 1,2 milijuna prodanih vozila pod češkim brandom Škoda. “S obzirom na izravnu upletenost (Volkswagenovog) branda Škoda Auto u slučaj manipulacije mehanizmom za kontrolu emisija, moguć je, u najekstremnijem slučaju, rizik nešto sporijeg gospodarskog rasta, za 0,1 do 0,2 postotna boda”, kazala je za list Pravo glasnogovornica ministarstva financija Katerina Vaidisova.

U ministarstvu financija trenutno procjenjuju da će gospodarstvo iduće godine porasti 2,5 posto. Udruženje čeških uvoznika automobila objavilo je u ponedjeljak da bi prodaja automobila ove godine trebala poskočiti 20 posto, na rekordnih preko 230.000 vozila. Procijenili su također da skandal s Volkswagenom ne bi trebao značajnije utjecati na prodaju.

Neki pak ministri u češkoj vladi kao i analitičari očekuju da će skandal ipak utjecati na gospodarstvo zbog duboke povezanosti s njemačkim opskrbnim lancem.

You may also like