Češka povukla tužbu protiv Poljske zbog rudnika

Na sudu EU

Češka se složila povući tužbu koju je podnijela najvišem sudu EU-a radi zaustavljanja rada rudnika lignita u Poljskoj, rekao je u utorak poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Sud pravde Europske unije (ECJ) u petak je naložio Poljskoj da odmah obustavi rudarenje u rudniku Turow kojim upravlja državni PGE, do donošenja konačne odluke u tom slučaju.

Češka vlada smatra da planirano širenje površinskog kopa rudnika ekološki šteti stanovništvu na češkoj strani granice te da je Varšava prekršila europski zakon produljujući rudarenje u Turowu do 2026. godine.

No, Morawiecki je rekao da su dvije vlade blizu postizanja dogovora koji bi smirio taj sukob.

“S obzirom na pooštravanje prekogranične suradnje s Češkom, čini se da smo već vrlo blizu dogovora. Kao rezultat ovog dogovora Češka se složila povući tužbu na ECJ-u”, rekao je Morawiecki.

Ured češke vlade nije imao neposredan komentar, no češki ministar zaštite okoliša Richard Brabec u ponedjeljak navečer je rekao češkoj televiziji da će dogovor uključivati ​​određenu naknadu za “desetke tisuća” na češkoj strani za rješavanje problema s vodom uzrokovanih rudarenjem. Tehničke obveze bit će dio dogovora, rekao je.

Skupine iz ekoloških skupina i Česi koji žive u blizini granice žalili su se na rudnike. Smatraju da je rudarenje utjecalo na opskrbu pitkom vodom te da rudnici uzrokuju veliku buku i prašinu.

“Dogovorili smo se da ćemo uspostaviti stručno povjerenstvo za istragu ekoloških problema povezanih s površinskim kopom”, rekao je Morawiecki dodajući kako će PGE ulagati u smanjenje odljeva vode iz rudnika.

You may also like