Češka je objavila rast od gotovo 4 posto

Češka ekonomija zabilježila je iznenađujući rast u prvom kvartalu, objavio je Bloomberg, a prenio Telegram.  Češka je time oborila sve rekorde i postala najbrže rastuća članica Europske unije.

Češki BDP rastao je za 3,9 posto u odnosu na isti kvartal 2014. godine i za 2,8 posto u odnosu na četvrti kvartal 2014. godine, pišu Blombergovi analitičari Lenka Ponikelska i Petar Laca. Ekonomski stručnjaci očekivali su nešto znatno konzervativnije i sporije, konkretno, rast od 0,8 posto prema zadnjem kvartalu 2014. godine i rast od 2 posto prema prvom kvartalu prethodne godine. Takav rast Češka nije vidjela još od 2008. godine. U recesiji je bila sve do 2013. godine, kada je, kaže Bloomberg, pala vlada koja se zalagala za mjere štednje. Od tad Češka radi na slabljenju vlastite valute, čime smanjuje cijenu izvoza svoje robe i jača ekonomiju (mnogi stručnjaci smatraju da bi Hrvatska trebala pokušati nešto slično, no nije jasno što bismo to konkretno mi mogli izvoziti).

Češka, pak, ima iznimno jaku industriju, posebno autoindustriju, što znači da jačanje izvoza ima iznimne posljedice na cijelu ekonomiju. “Sadašnji gospodarski rast je na čvrstim temeljima, a potporu mu daje rast na stranim tržištima, niska cijena nafte i fiskalna i monetarna politika”, izjavio je Jiri Skop, ekonomist praške Komercni Banke. Češka nije jedina zemlja srednje Europe koja se nalazi u snažnom oporavku. Dok hrvatska ekonomija stagnira i jedva, stastistički, izlazi iz recesije, zemlje poput Češke, Poljske, Slovenije i Mađarske ozbiljno rastu. Prosjek rasta Srednje Europe i Baltika ove godine bit će 2,9 posto, a iduće godine 3 posto. Slovenija, na primjer, očekuje godišnji rast od 2 posto, Poljska 3,4 posto, a Mađarska 2,6 posto. Za Hrvatsku se očekuje rast od bijednih 0,5 posto.