Češka dobila manjinsku vladu

Češki predsjednik Miloš Zeman u srijedu je imenovao manjinsku vladu premijera Andreja Babiša koji je odmah najavio da će se glasanje o povjerenju u parlamentu održati 10. siječnja.
Zahvaljujući kampanji u kojoj je obećala borbu protiv imigracije i učinkovitiju državu Babiševa stranka ANO je s 29,6 posto osvojenih glasova bila pobjednica izbora u listopadu. Postala je time najjača stranka u donjem domu u kojem ima 78 od ukupno 200 mjesta.

ANO ne uživa čvrstu potporu nijedne od osam drugih zastupljenih stranaka i morat će tražiti glasanje o povjerenju u parlamentu kako je to predviđeno i češkim ustavom.

Nijedan od njegovih potencijalnih partnera ne želi u koaliciju s Babišem, magnatom u kemijskoj i prehrambenoj industriji, koji je i vlasnik velikih medija zbog čega ga ponekad nazivaju “Trump” ili “češki Berlusconi”, a zamjeraju mu i komunističku prošlost.

U Babiševu vladu imenovani su i nestranački ministri, a on će predstavljati svoju zemlju na summitu Europske unije u četvrtak i petak.

Ako Babiš izgubi u parlamentu pri glasanju o povjerenju, njegova će vlada ostati aktivna dok se ne pronađe alternativno rješenje, no očekuje se da će ipak, zbog najviše zastupničkih mjesta, ANO nastaviti igrati vodeću ulogu.

Druge stranke zatražile su da upravo Babiš istupi iz vlade jer je policija zatražila ukidanje njegova imuniteta kako bi mu se sudilo jer je 2007. jedno od svojih poduzeća, poljoprivredni kombinat “Labuđe gnijezdo” izdvojio iz svoje grupe Agrofert kako bi dobio subvencije Europske unije, piše agencija AFP.

Milijarder Babiš niječe sve optužbe za zlouporabu. Stanje je komplicirano i zato jer se približavaju predsjednički izbori na kojima se ponovno kandidira Zeman. Prvi krug je predviđen 12. i 13., a drugi 26. i 27. siječnja. Zeman (73), poznat je po svojim proruskim, prokineskim i protumuslimanskim stajalištima i ima dobre izglede za ponovnu pobjedu.

Prema češkome ustavu, šef države može dvaput zadužiti mandatara da sastavi vladu, a ako zadužena osoba u tome ne uspije, vladu pokušava sastaviti predsjednik parlamenta koji je saveznik Andreja Babiša.

U danas imenovanoj vladi bivši ministar obrane Martin Stropnicky preuzima ministarstvo vanjskih poslova, a ministarstvo obrane bivša ministrica regionalnog razvoja Karla Šlehtova.

You may also like

0 comments