Češka će prihvatiti 153 kršćanskih iračkih izbjeglica

Češka će prihvatiti 153 kršćanskih izbjeglica iz Iraka koji su pobjegli iz područja pod kontrolom Islamske države (IS), rekao je premijer Bohuslav Sobotka u ponedjeljak. Češki predsjednik Miloš Zeman, koji već dugo ističe prijetnju islamističkih militanata, u srpnju je rekao da preferira kršćanske izbjeglice u masi ljudi, uglavnom muslimana, koji su se preko jugoistoka Europe hretali na sjever kontinenta.

Čelnici susjedne Slovačke imali su slične komentare. “Oni su iz iračke kršćanske manjine i pobjegli su od IS-a iz područja Mosula gdje su živjeli generacijama”, rekao je Sobtoka nakon redovnog sastanka vlade u ponedjeljak. Trideset i sedam kršćanskih obitelji će u četriri skupine između siječnja i travnja doći u Češku iz sjevernog Iraka pod kontrolom Kurda i iz izbjegličkih logora u Libanonu, rekao je Sobotka.

Prag je odbio prihvatiti kvote EU-a za prihvat izbjeglica. Prema anketama većina Čeha odbacujke čak i ljude koji bježe iz ratnih područja. Zemlja koja ima 10,5 milijuna stanovnika primila je do kraja listopada 1245 zahtjeva za azilom i odobrila zaštitu za 52 osoba, pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova. Više tisuća ljudi, uglavnom muslimana, prešlo je preko češkog teritorija ove godine u masovim migracijskim valovima kroz jugoistok Europe. Prošlog tjedna je 149 kršćanskih izbjeglica stiglo u Slovačku. Nakon prosvjeda odustalo se od njihovog smještaja kod obitelji volontera, a premijer Robert Fico je rekao da će biti smješteni u izbjegličkim logorima sljedećih šest mjeseci.

You may also like