Cerar: Svi se trebaju prilagoditi austrijskim mjerama

Iako austrijske restrikcije u primanju izbjeglica i migranata nemaju potporu u ustanovama EU-a, zemlje na migracijskoj ruti nemaju druge mogućnosti nego im se prilagoditi, izjavio je nakon sinoćnjeg sastanka u Bruxellesu, posvećenog izbjegličkoj krizi, slovenski premijer Miro Cerar.

Radnu večeru na kojoj se govorilo o problemu migracija i boljoj suradnji država na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti organizirao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, hrvatski premijer Tihomir Orešković, slovenski premijer Miro Cerar, predsjednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Gjorge Ivanov, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn te nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders. “Mjere Austrije koja je uvela restrikcije za prihvat migranata i izbjeglica nisu doživjele odobravanje”, kazao je Cerar, dodavši da su europski duužnosnici prema austrijskoj politici kritični. “No, te su mjere s druge strane činjenica koju Slovenija mora uvažavati”, kazao je Cerar.

Austrija je najavila da će ubuduće primati zahtjeve za azil samo 80 ljudi dnevno, a uvodi i kvote njihova dnevnog dolaska, kako bi smanjila izbjeglički val. Ni mi nismo zadovoljni austrijskim restrikcijama, ali ih razumijemo jer je Austrija u velikom problemu, kazao je Cerar nakon sastanka, a prenosi Slovenska tiskovna agencija STA. Po Cerarovoj se ocjeni i na sinoćnjem sastanku pokazalo da je slovenska inicijativa da se migrantski val zaustavi na granici Makedonije i Grčke realistična i ima izgleda na uspjeh.

You may also like