Slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za petak poslijepodne zatvoreni sastanak s čelnim ljudima svih parlamentarnih stranaka, kako bi se razmotrili svi aspekti skandala koji je u četvrtak rezultirao ostavkom slovenskog suca u arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i službenice ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik, objavili su slovenski mediji.

Slučaj koji Hrvatska drži mogućim razlogom da promisli o otkazivanju arbitraže, a koji slovenski mediji i dužnosnici već nekoliko dana nazivaju “špijunskim skandalom”, koji su navodno izazvali obavještajni krugovi povezani s Hrvatskom, u nastojanju da kompromitiraju rad arbitraže čija bi presuda navodno mogla biti nepovoljna za Hrvatsku, u Sloveniji su neki mediji nazvan “blamažom” vlade i njezinih predstavnika koji nisu spriječili izbijanje skandala, no vlada Mire Cerara zbog slučaja nije ugrožena, navode slovenski analitičari. Slučaj je homogenizirao vladajuće stranke i oporbu pa svi službeni predstavnici govore da je i nakon Sekolčeve ostavke potrebno nastaviti s arbitražnim postupkom i da ga Hrvatska po svoj prilici neće moći otkazati.

Stalni arbitražni sud u Haagu naložio je Sloveniji da nakon ostavke Sekoleca u roku dva tjedna, kako predviđa protokol arbitraže, predloži svog zamjenskog suca. Kako navode slovenski mediji, u formalnom smislu taj postupak u Sloveniji, gdje suca nakon složene procedure većinom izabire parlament, u tom roku nije moguće izvesti pa je vjerojatno da će Cerar svim političkim akterima predložiti novi zakon i njegovo usvajanje po hitnoj proceduri, kako bi se postupak skratio i novi sudac na vrijeme predložio predsjedniku arbitraže Gilbertu Guillaumeu.

Slovenski mediji navode da je zbog toga vjerojatno da će već idućeg tjedna biti sazvana izvanredna sjednica parlamenta koji je inače formalno od ovog tjedna počeo s uobičajenom ljetnom stankom, u kojoj se sastanci sazivaju samo u izvanrednim prilikama. Kao jednog od mogućih kandidata za slovenskog suca u arbitraži mediji spominju Ernesta Petriča, bivšeg predsjednika ustavnog suda, dugogodišnjeg diplomata i državnog dužnosnika koji se nalazio na značajnim funkcijama, a uz to i stručnjaka za međunarodno pravo. Mediji javljaju da je bivši predsjendik Danilo Tuerk odbio sugestije kako bi i on mogao biti jedan od kandidata, a kao razlog za otpadanje te kombinacije spominje se to što je Tuerk jedno vrijeme djelovao u timu za pripremu arbitraže, a uz to je sada i slovenski kandidat za glavnog tajnika UN-a.

Hrvatska smatra da bi se arbitražni sud za granični spor sa Slovenijom trebao sam raspustiti jer je zbog skandala slovenske strane toliko kompromitiran da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita, doznaje se iz hrvatske vlade u petak. Skandal je izbio u srijedu kad su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski arbitar i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Član arbitražnog suda Jernej Sokolec i opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže Simona Drenik u međuvremenu su dali ostavke, a sud je nakon toga objavio da će nastaviti postupak kad se popuni njegovo mjesto.

U hrvatskoj vladi smatraju da je to formalan, “tehnički” odgovor na situaciju kad sud ostane bez jednog arbitra, a da nije progovorio o biti. Stoga će mu u petak poslati pismo u kojem će obrazložiti najnovije događaje, dostaviti sve linkove na sporne snimke i transkripte razgovora slovenskih dužnosnika. “Idealno bi bilo da se sud, kad primi naš podnesak, sam zapanji, zgrozi i raspusti, da kaže – ‘Mi u tome više ne želimo sudjelovati'”, rekao je izvor. “Kako možemo očekivati zakonitu odluku u skladu s (arbitražnim) sporazumom i pravilima postupka?”, upitao se.

U Banskim dvorima kažu da sud ima “kratak rok za djelovanje” i odgovor očekuju prije izvanredne sjednice Hrvatskog sabora koju su zatražili vlada i nekoliko parlamentarnih stranaka. “Ako to ne učini, onda je na Hrvatskoj da zaštiti svoje interese”, istaknuo je izvor, ne isključujući mogućnost povlačenja iz Arbitražnog sporazuma potpisanog sa Slovenijom 2009. Stavi li se sporazum izvan snage, Hrvatska i Slovenija vraćaju se na stanje prije 2009. s privremenim režimom razgraničenja koji može trajati beskonačno. Moguć je i izlazak stranaka pred stalno sudsko tijelo poput Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu, što je Hrvatska ranije predlagala, ali za to je potrebna suglasnost druge strane, upozoravaju u vladi.

Potpisivanjem Arbitražnog sporazuma 2009. deblokirani su hrvatski pristupni pregovori s EU-om, koje je Slovenija zaustavila zbog neriješene kopnene i morske granice. Od veljače 2013. do studenoga 2014. obavljena su tri kruga razmjene pisanih podnesaka, a početkom lipnja 2014. održana je i usmena rasprava. Arbitražni je postupak dosad stajao više od 29 milijuna kuna, a prije izbijanja skandala odluka suda očekivala se u prosincu.

Related Posts