Cerar s Hollandeom zaključio da Grčka mora ostati u Eurozoni

Grčke banke likvidne su do ponedjeljka, kazao je predsjednik udruženja grčkih banaka Louka Katseli u četvrtak. “Znamo da je sve osigurano do ponedjeljka”, kazao je Katseli za grčki Skai TV. Grčke vlasti odlučile su da će banke biti zatvorene do 13. srpnja uz ograničenje podizanja gotovine do 60 eura dnevno. Ograničenja su uvedena 29. lipnja kada su propali pregovori Grčke i međunarodnih vjerovnika.

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je u srijedu navečer nakon razgovora s francuskim predsjendikom Francoisom Hollandeom u Parizu da treba učiniti sve kako bi Grčka ostala u eurozoni, ali da grčka vlada svojim prijedlozima mora uvjeriti institucije i članice eurozone da misli ozbiljno sa strukturnim i drugim reformama koje bi toj prezaduženoj zemlji omogućile održiv razvoj. Hollande je rekao da će se Francuska truditi potaknuti Grčku da dade što detaljnije elemente u svom novom prijedlogu eurozoni i da bi Grčka u tom slučaju morala ostati u eurozoni, ali da je vremena za dogovor malo.

Slovenski je premijer o krizi s Grčkom tijekom popodneva govorio i u vanjskopolitičkom odboru francuske skupštine, rekavši da Slovenija koja je članica eurozone, a sudjelovala je i u programima pomoći Grčkoj, “s pravom očekuje odgovorne postupke grčke vlade prema svim europskim poreznim obveznicima”.

Bez obzira na ishod summita EU-a, zakazanog za nedjelju, neke grčke banke će biti ugašene i pripojene drugim jačim bankama, kazali su u srijedu neimenovani europski dužnosnici Reutersu. Tako je jedan dužnosnik rekao da bi četiri velike grčke banke – Nacionalna banka Grčke, Piraeus banka, Eurobank i Alpha banka, mogle biti svedene na dvije banke. “Grčka ekonomija je u ruševinama, a to znači da bankama treba novi početak. Ciparski slučaj može poslužiti kao model”, rekao je jedan dužnosnik.

Čelnici eurozone dali su Grčkoj rok do kraja tjedna da predloži reformski paket kako bi se odblokirao program pomoći koji bi u nedjelju trebao odobriti summit EU-a, ako njime budu zadovoljni čelnici svih 28 članica. Zbog masovnog povlačenja novca iz grčkih banaka posljednjih tjedana grčka Vlada je naredila zatvaranje banaka 29. lipnja i one će ostati zatvorene do 13. srpnja. Također, na snazi ostaje i dnevno ograničenje o podizanju 60 eura na bankomatima.

You may also like