Cerar potvrdio zatvaranje granice za migrante

Slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je u utorak navečer za Slovensku televiziju da njegova zemlja od ponoći na srijedu zatvara granicu za sve “iregularne migrante” temeljem dogovora EU koji omogućuje spašavanje Schengena i uklanjanje unutarnjih ograda.

Slovenija će od ponoći propuštati samo strance s valjanim osobnim ispravama uz koje će državljani zemalja izvan EU-a morati priložiti schengensku vizu, rekao je Cerar za Slovensku televiziju. Dogovor na summitu EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak je označio početak kraja migrantske krize koja traje od prošle godine i omogućio spašavanje Schengena, rekao je slovenski premijer.

To ne znači da će Slovenija u cijelosti onemogućiti podnošenje zahtjeva za azil iako je nedavno pooštrila zakon koji se odnosi na međunarodnu zaštitu jer i dalje ispunjava minimalne europske standarde za azil, europske zakone za to područje i vlastiti ustav, kazao je Summit je stvorio pretpostavke i da se prestane s praksom stvaranja unutarnjih granica u Europskoj uniji i postavljanja ograda zbog migranata, pa će i Slovenija svoju žičanu ogradu prema Hrvatskoj sada moći ukloniti, kazao je Cerar. Teško je ocijeniti kada će to biti moguće no da bi Slovenija uklonila žičanu ogradu s granice prema Hrvatskoj, potrebno je da i Hrvatska ispuni svoje obveze, kontrolira granicu i moguće ilegalne migrante koji bi se pojavili na granici, rekao je.
O summitu u Bruxellesu, Cerar je rekao da je prevladalo stajalište koje su zastupale Austrija, Slovenija i neke druge članice da treba zaustaviti nezakonite i masovne dolaske ekonomskih ilegalnih migranata i zatvoriti balkansku izbjegličku rutu.

Takve je masovne migracije u Europu potrebno spriječiti jer se toliki broj ljudi ne bi moglo humanitarno osigurati i opskrbiti, a s vremenom bi se pojavio i nezanemariv “sigurnosni problem”, kazao je slovenski premijer u razgovoru za Slovensku televiziju. Prema Ceraru na summitu je takvo stajalište prevladalo, a njemačka kancelarka ostala je pomalo izolirana, pa je na kraju i sama zaključila kako balkansku rutu ilegalnih migracija treba zatvoriti.

Potrebno je vidjeti kako će se odvijati implementacija dogovora o zaustavljanju ilegalnih migranata na vanjskim granicama EU-a. Pritom je ključan budući dogovor s Turskom, ali i postupanje Grčke koja do sada nije ispunjavala svoje obveze u migracijskoj krizi niti otvorila predviđenih 50.000 smještajnih kapaciteta za migrante, kazao je Cerar. Poslije odluke Slovenije o zatvaranju balkanske migranstke rute, Srbija će sve mjere o migrantima usuglašavati s Europskom unijom i recipročno ih primjenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, priopćilo je u utorak navečer srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova.

You may also like