Cerar osudio zapošljavanje stranih radnika na crno

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da je u srijedu da je grozno i nedostojno Slovenije ponašanje slovenskih poslodavaca koji su više stotina stranih radnika zaposlili na crno, isplaćujući im na ruke 150 eura mjesečno bez doprinosa i osiguranja.

“To ponašanje ne grozno i nedostojno jedne razvijene europske države”, kazao je Cerar, komentirajući aferu koju su prije dva tjedna otkrili inspektori ministarstva financija u poduzeću “Marof Trade” blizu Postojne. Tvrtka je radila u industrijskoj zoni tamošnje državne šumarske industrije. Došavši u inspekciju u noćnim satima, kako bi izbjegli skrivanje pravog stanja u tom poduzeću, inspektori su konstatirali da je tamo u šumarskoj i drvnoj industriji na teškim poslovima radilo nekoliko stotina stranih radnika iz Bugarske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i drugih država. Inspekcija je ustvrdila da su strani radnici radili u “skoro robovskim uvjetima”, prenijeli su slovenski mediji, a neki tvrde da su u tome prednjačile dvije tvrtke registrirane na vlasnike s albanskim prezimenima.

Zaposleni su radili svaki dan u tjednu bez obzira je li bila nedjelja ili praznik, a spavali u barakama “na smjenu” u istim ležajima po dva. Cerar je, komentirajući slučaj u razgovoru za nacionalni radio, kazao kako je to nedostojno i sramotno, te da je od ministrice za rad i socijalnu skrb Anje Kovač Mrak zatražio da mu sastavi detaljno izvješće, kako bi odlučio što će dalje poduzeti. U najvećoj slovenskoj sindikalnoj centrali Savezu Samostalnih sindikata (ZSSS) zauzeli su se za iskorištavane radnike i zahtijevaju da se s njima sklope ugovori po zakonu o radu, kako bi dobili sva prava koja im pripadaju, te upozorili da iskorištavanje stranih radnika nije rijedak slučaj.

Više stotina izbjeglica i migranata blokiralo je u srijedu navečer nekoliko sati cestovni promet na sjeveru Grčke prema i iz Makedonije tražeći otvaranje balkanske rute, prema jednom policijskom izvoru. Ta blokada prometa blizu mjesta Polykasto, 25 km od granice izazvala je napetost blokiranih vozača automobila i kamiona, prenose grčki tv-kanali. Specijalne policijske snage su raspoređene blizu rampi, ali za sada nisu rastjerale prosvjednike.

Neki prosvjednici su postavili šatore, a neki su legli ispred vozila koja su pokušavala proći. Prosvjednici su stigli sredinom dana iz jednog prihvatnog centra regije i preplavili autoput između Soluna i granice, ali i neke druge pristupne ceste. Predstavnici prosvjednika su rekli da će ostati tamo do makedonskog otvaranja granice kako bi mogli nastaviti put prema sjevernoj Europi. Oko 50.000 migranata i izbjeglica je blokirano u Grčkoj nakon što je krajem veljače zatvorena balkanska ruta, prema odluci zemalja koje graniče s Austrojom.

Migranti i izbjeglice mogu biti izbačeni na temelju statusa ekonomskih migranata, mogu biti uključeni u europski plan raspodjele u Europi, ili mogu tražiti azil u Grčkoj. Njihova sudbina je različita od onih koji su stigli nakon nedjelje, koji će prema sporazumu EU-Turska od 18. ožujka biti poslani u Tursku, čak i sirijski tražitelji azila.

You may also like