Home Hrvatska Cerar i Orešković pozvali na bolju suradnju

Cerar i Orešković pozvali na bolju suradnju

by Agencije

Zagreb i Ljubljana trebaju bolje surađivati u izbjegličkoj krizi jer nepostojanje djelotvornog europskog dogovora te promjene politika u nekim odredišnim zemljama mogu izazvati veće bilateralne napetosti i destabilizaciju Zapadnog Balkana, rekli su u petak u Ljubljani hrvatski premijer Tihomir Orešković i njegov slovenski kolega Miro Cerar.

U neformalnoj i otvorenoj razmjeni mišljenja u Ljubljani, na prvom sastanku premijera dviju država otkako je prije tjedan dana Tihomir Orešković preuzeo dužnost, premijeri su podcrtali važnost dobre suradnje dviju susjednih zemalja, priopćeno je.  Razgovarali su o jačanjima bilateralnih odnosa u više područja te o pronalaženju zajedničkih rješenja za još snažniji razvoj gospodarskih odnosa, navodi Služba za odnose s javnoću ureda hrvatskog premijera.

Jedna od središnjih tema razgovora bila je migracijska kriza, važno pitanje u ovom trenutku u Europi.  Predsjednici vlada suglasni su da je potrebna bolja suradnja dviju zemalja kad je riječ o izbjegličkoj krizi, prema priopćenju. Podijelili su zabrinutost zbog odsutnosti djelotvornog zajedničkog europskog odgovora na tu krizu te zbog činjenice da bi zadnje promjene politika u nekim odredišnim zemljama mogle rezultirati povećanim bilateralnim napetostima i posljedično, destabilizacijom Zapadnog Balkana.

U priopćenju se dodaje da je u tom smislu Orešković podržao inicijativu slovenskog kolege sadržanu u pismu upućenom prošlog tjedna kolegama. Pismom Cerar poziva da se žurno zaustavi priljev migranata na zapadnobalkanskoj ruti tako da se pomogne Grčkoj u rješavanju tog problema, a Makedoniji da pojača kontrolu svoje južne granice. Orešković i Cerar suglasili su se o uskoj suradnji na implementaciji inicijative na terenu, kao i u svjetlu predstojećeg sastanka Europskoga vijeća u veljači, dodaje se u priopćenju.

Related Posts