Cerar: Hrvatska se ne drži dogovora, za razliku od Austrije

Hrvatska se ne drži operativnih dogovora o broju migranata koje šalje u Sloveniju, dok je suradnja s Austrijom u tom pogledu vrlo dobra, ocjena je koju je u razgovoru za njemački “Die Welt” dao slovenski premijer Miro Cerar. “Od članice Europske unije očekivao bih drukčije ponašanje”, kazao je njemačkom dnevniku Cerar, kojega danas citiraju slovenski mediji. Slovenski je premijer kazao da je u stalnom kontaktu s hrvatskim premijerom Milanovićem, ali da na “radnoj razini” nema komunikacije i suradnje koja je u sadašnjoj migrantskoj krizi potrebna. “Hrvatska se ne drži dogovora o prijelazima granice i broju izbjeglica koji se upućuju prema Sloveniji”, kazao je Cerar.

Suradnju s Austrijom u tom pogledu s druge je strane nazvao “jako dobrom”, i to “na svim razinama”. “U osnovi, Austrija dopušta ulazak izbjeglica iz Slovenije, ali ne u onom broju i onom brzinom kako oni dolaze k nama”, rekao je Cerar, dodavši da je Slovenija mala zemlja koja ne može riješiti europski izbjeglički problem. “Slovenija je najmanja država na balkanskoj ruti, što ograničava naše kapacitete kontrole granice i prijema izbjeglica. Pozivamo EU i sve članice da se teret migracijskog toka pravednije raspodijeli”, kazao je slovenski premijer, dodavši da je potrebna koordinacija svih država i da dugoročno problem treba rješavati ondje gdje je nastao, odnosno u Siriji, Iraku i Afganistanu.

Migranti i izbjeglice, koji su u srijedu u slovenskim Brežicama čekali na prijevoz u tranzitni centar sjevernije prema granici s Austrijom, zapalili su u srijedu dio šatora u naselju u kojemu se odvijala njihova registracija, pri čemu je izgorjelo 27 šatora.

Policija sumnja da je požar izazvan namjerno jer su migranti glasno prosvjedovali protiv presporih postupaka registracije. Požar je brzo ugašen, a migranti prebačeni prema Šentilju, a lokalne zajednice u Brežicama i Dobovi od vlade zahtijevaju da kod njih ne otvaraju nove prihvatne centre, što bi se, kako sumnjaju, moglo dogoditi jer je vlada najavila jačanje prihvatnih kapaciteta. U Brežicama je izgorjelo 27 od 50 šatora koji su tamo bili postavljeni za kraći smještaj izbjeglica i njihovu registraciju.

Dodatan problem u vezi kontrole situacije s izbjeglicama vjerojatno će stvoriti i odluka da se do daljnjeg odgodi primjena izmijenjenog zakona o obrani, kojim se vojsci daju neke policijske ovlasti kako bi se efikasnije kontrolirao migrantski val. Zbog nekih pravničkih mišljenja da je zakon sporan jer donosi miješanje civilne i vojne sfere, što nije po NATO standardu, zakon se neće primjenjivati dok ne bude objavljen u službenom listu i dok ne prođe rok od sedam dana u kojemu se može zahtijevati da se o njemu odlučuje na referendumu.

Slovenska policija ovih je dana vrlo angažirana na suočavanju s velikim izbjegličkim priljevom na granicama, a mora kontrolirati i ekscese do kojih dolazi u nekim prihvatnim centrima s izbjeglicama. Zbog izbjegličke krize angažirana je većina redovnog i interventnog sastava slovenske policije.

Oko tisuću migranata smještenih u Šentilju nedaleko granice s Austrijom u srijedu ujutro je iznudilo prelazak granice, izašavši iz šatora i probivši kordon slovenske policije, javljaju slovenski mediji. Riječ je o drugom takvom slučaju u proteklih nekoliko dana, a u grijanom šatorskom izbjegličkom centru u Šentilju ostalo je trenutno još 1700 izbjeglica koji bi htjeli u Austriju i dalje prema Njemačkoj Policija u Mariboru navela je kako očekuje da će tranzitni centar u Šentilju vrlo brzo opet biti prepun jer je prema njemu upućeno novih 3800 izbjeglica koji su nekontrolirano ušli iz Hrvatske, a u Šentilju se u optimalnim uvjetima može smjestiti oko 2000 ljudi.

Riječ je o najvećem prihvatnom kampu u Sloveniji, koji je radio i prije mjesec dana u vrijeme prvog dolaska migranata na slovenske granice, a dežurni policajac u kampu Zoran Krebs izjavio je da se ljudi u kampu brzo smjenjuju i idu prema Austriji. Zaliha hrane je za sada dovoljno, ali nedostaje odjeće i deka, dodao je, a humanitarne organizacije pozivaju se da pomognu kao i da se nađu donacije poduzeća.

Na Šentilj će danas, kao ispomoć policiji, čijih pripadnika je 50-ak, doći i 15 pripadnika slovenske vojske, objavila je slovenska tiskovna agencija STA. Slovenski mediji navode da je proteklih dana u šatorima na Šentilju dolazilo do incidenata i provale u skladišta hrane i odjeće, ali su vlasti u Mariboru zanijekale da su migranti opljačkali jednu benzinsku crpku u gradu, o čemu su kružile neprovjerene glasine. Policija tvrdi da ni o navodnim provalama u skladišta hrane i odjeće u kampu ništa ne zna.

Vlada bi u četvrtak na sjednici trebala donijeti odluku o traženju međunarodne pomoći za organizaciju prihvata migranata kojih je u Hrvatsku od početka migrantske krize, 16. rujna, do srijede u 15 sati ušlo više od 212 tisuća.

Prema odluci, koja je na dnevnom redu Vladine sjednice, Hrvatska će od država članica Europske unije putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu zatražiti materijalnu pomoć potrebnu za organizaciju prihvata migranata u Hrvatskoj, a popis materijalnih sredstava bi se po potrebi naknadno dopunjavao. Vlada će tako, prema odluci, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje odobriti da putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (Emergency Response Coordination Center – ERCC) Europske unije zatraži materijalnu pomoć za organizaciju prihvata migranata.

Na okvirnom popisu materijalnih sredstva koja će biti uključena u zahtjev za pomoć, uz ostalo su zimski šatori, stambeni i sanitarni kontejneri, grijači za šatore, sklopivi i kreveti na kat, vreće za spavanje, gumene čizme, produžni kabeli i dr. Prema podacima MUP-a, od početka migracijske krize na područje Hrvatske ušlo je 212.049 migranata. Država je za njih, kako je na Hrvatskome radiju potvrdio potpredsjednik Vlade Branko Grčić, iz Robnih te proračunskih zaliha do sada izdvojila 12 milijuna kuna, a odobreno je još 20 milijuna kuna.

Hrvatske željeznice, prema posljednjim podacima potvrđenima Hini, migrante su prevezle u 104 kompozicije. Svaka košta oko 75 tisuća kuna, odnosno ukupno je za prijevoz vlakovima utrošeno više od milijun eura.

Crveni križ je za pomoć migrantima do sada prikupio skoro 2 milijuna kuna, a podijelio 274 tone hrane, više od 33 tisuće litara vode za piće, više od 30 tisuća deka te više od 123 tisuće kabanica i na terenu trenutačno ima više od 300 djelatnika i volontera, potvrđeno je Hini.

Na dnevnom redu Vladine sjednice je i odluka o o pokretanju postupka za iskazivanje interesa za realizaciju razvojnog projekta MUZIL na poluotok Muzil u Puli. Temeljem odluke objavio bi se javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za projekt kojim se, uz ostalo, planira realizacija turističkog smještaja od oko 2270 postelja, građevina javne, društvene i poslovne namjene, plažnog kompleksa, golf igrališta s 18 rupa te marine s 380 vezova.

You may also like