Čemu se može nadati sektor opskrbe?

Komentar Daniela Stantona

Kriza opskrbe o kojoj svi pričaju posljednjih dana, tjedana i mjeseci mogla bi ići svome kraju. Barem tako donosi analiza The Wall Street Journala od jučer.

Navode kako postoje naznake kako se izazovi u opskrbnom lancu poboljšavaju, no zbog zamršene mreže proizvođača i distributera, stvari bi se mogle vratiti u normalu tek sljedeće godine, kada se smiri pandemija korona virusa.

Analitičari The Wall Street Journala ukazuju na to kako se u četvrtom valu, zbog procijepljenosti stanovništva, manje industrije zatvorilo, energetska kriza na dalekom istoku je olabavila, a luke u Aziji imaju sve manje ograničenja kapaciteta. Posljedično tome bilježi se pad cijene prekooceanskog prijevoza. Nedostatcima radne snage i zakrčenosti lučkih kapaciteta ne nazire se kraja.

“Dobra je vijest to što se samoiscjeljuje sektor opskrbe, proći će malo vremena pa će svijet ponovno učinkovito proizvoditi, prevoziti i isporučivati robu. Međutim, loša je vijest to što je učestalost poremećaja preopteretila ključne dijelove sustava te će sektor opskrbe morati u budućnosti računati na češće probleme sa zarazama, klimom, geopolitikom, nesrećama i nepredviđenim čimbenicima (crnim labudovima)”, napisao je Daniel Stanton, urednik bloga i newslettera Supply Chain.

You may also like

0 comments