Čelnik UniCredita dobio povjerenje dioničara

Odbor direktora Unicredita dao je povjerenje izvršnom direktoru najveće talijanske banke Federicu Ghizzoniju, prihvativši financijsko izvješće za zadnje lanjsko tromjesečje koje je pokazalo 10 posto nižu dobit pod utjecajem troškova vezanih uz nedavno najavljenih strateških planova, priopćeno je u srijedu iz Unicredita.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca banka je poslovala s neto dobiti od 153 milijuna eura, što je 10,2 posto manje nego u istom razdoblju godine ranije. U cijeloj 2015. banka je zabilježila neto dobit od 1,7 milijardi eura, 15,6 posto manje u odnosu na godinu ranije. Među jednokratnim stavkama koje su prigušile poslovni rezultat u banci izdvajaju troškove restrukturiranja u neto iznosu 214 milijuna eura, prilagodbu vrijednosti Ukrsotsbanka u iznosu 298 milijuna eura neto, te uplate u fondove za sanaciju banaka u Poljskoj i Italiji u neto iznosu 173 milijuna eura i trošak konverzije kredita u francima u eurske kredite u Hrvatskoj u iznosu 138 milijuna eura neto.

Na kraju 2015. godine stopa adekvatnosti kapitala iznosila je prema postroženim kriterijima 10,94 posto, i uvećana je za gotovo jedan postotni bod u odnosu na kraj 2014. godine.  S obzirom da su rezultati u 2015. godini nadmašili očekivanja tržišta, posebice u pogledu omjera kapitala, predsjednik Odbora direktora Giuseppe Vita čestitao je Upravi na obavljenom poslu, kažese u priopćenju. “Organski ostvareni zahtjevi u vezi adekvatnosti kapitala naročito nam daju vjeru da se s većom razinom sigurnosti možemo suočiti s nadolazećim izazovima te ostvariti višegodišnji plan. Osobito je važno što je taj rezultat postignut u izrazito negativnom tržišnom okruženju za sektor bankarstva. Odbor direktora također cijeni uspjeh odjela korporativnog i investicijskog bankarstva, napredak ostvaren prodajom banke u Ukrajini, restrukturirane aktivnosti u Austriji te brzo zaključenje sporazuma sa sindikatom u vezi smanjenja broja zaposlenika u Italiji”, navodi se u priopćenju te dodaje da je Odbor direktora jednoglasno izrazio puno povjerenje u glavnog izvršnog direktora.

You may also like