Čelnik njemačkih liberala: Za Krim trebamo dugoročnije rješenje

Christian Lindner, predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) u ponedjeljak je, dan nakon što je njegova stranka na izborima izborila povratak u Bundestag, ponovio svoje sporno stajalište da bi rusku aneksiju Krima trebalo prihvatiti.

„Za Krim se ništa više ne može učiniti i mislim vrijeme je da prihvatimo tu činjenicu i počnemo tragati za dugoročnim rješenjima“, rekao je Chritian Lindner.

Time je ponovio svoj stav izrečen prije nekoliko tjedana kada je okupaciju Kirma nazvao „trajnim provizorijem“.

Lindner je uspješnom izbornom kampanjom ojačao FDP te su liberali s osvojenih 10,7 posto u nedjelju na saveznim izborima izborili povratak u Bundestag. Ulazak u moguću koaliciju s demokršćanskom Unijom CDU/CSU i Zelenima Lindner nije odbacio, ali je i rekao da FDP to „neće učiniti pod svaku cijenu“.

Potencijalni koalicijski partneri FDP-a, Unija CDU/CSU i Zeleni kritizirali su Lindnerova stajališta o ukrajinskom poluotoku Krimu.

Suočena s drastičnim padom glasova Socijaldemokratske stranke (SPD), koja je bila njezin dosadašnji koalicijski partner, Unija CDU/CSU kancelarke Angele Merkel ima još samo jednu mogućnost – koalirati s FDP-om i Zelenima.

Analitičari, međutim, procjenjuju da su razlike između potencijalnih koalicijskih partnera u ključnim pitanjima prevelike tako da je formiranje stabilne vlade neizvjesno.

Njemački liberali su se u ovoj kampanji vratili klasičnom liberalizmu. Pod vodstvom novog predsjednika Christiana Lindnera uspjeli su se u nekoliko mjeseci s 5 posto popularnosti popeti na 10,5 posto. Iako bi za njih možda bilo bolje da ostanu u oporbi jer bi kao kritika vladajućima u Bundestagu sigurno još više ojačali tijekom sljedeće 4 godine, za Njemačku je ipak bolje da uđu u vladu i začine državu dozom liberalne politike. Lindner je već najavio kako ga zanima pozicija ministra financija, a to bi moglo značiti snižavanje poreza.

You may also like

0 comments