Čelnica američkog financijskog regulatora podnijela ostavku

Predsjedateljica američke Komisije za vrijednosne papire i financijska tržišta (SEC) Mary Jo White podnijet će ostavku u siječnju, tri godine prije kraja mandata, objavio je financijski regulator.

White je prva politički imenovana dužnosnica koja će najavila ostavku nakon kraja mandata predsjednika na odlasku Baracka Obame i neočekivane izborne pobjede Donalda Trumpa iz protivničke Republikanske stranke. Trump je signalizirao promjene u mehanizmu koji nadzire poštivanje propisa o vrijednosnim papirima i financijskim tržištima.

U priopćenju regulatora ne spominju se razlozi odlaska Mary Jo White s dužnosti znatno prije kraja mandata. Sama čelnica SEC-a kazala je da je za njezinog mandata agencija uspjela zaštititi ulagače i poboljšati nadzor na područjima poput upravljanja imovinom i izvješćivanja kompanija o poslovnim rezultatima. “Jako sam ponosna na naše tri uzastopne godine s rekordnim brojem postupaka regulatornog nadzora i desecima bitnih reformi provedenih našim odlukama koje su ojačale zaštitu ulagača i stabilnost tržišta”, kazala je White.

Nekadašnja savezna državna tužiteljica preuzela je čelnu poziciju u SEC-u u travnju 2013. godine. Prethodno je izgradila karijeru kao odvjetnica velikih kompanija koje su se za njezinog mandata na čelu SEC-a našle pod lupom tog financijskog regulatora.

Zbog veza s kompanijama, uključujući i činjenicu da je njezin muž John White korporativni odvjetnik, White se u više navrata morala izuzeti od odlučivanja o predmetima koji su se našli pred SEC-om, pisali su mediji. Te su veze izazvale i sumnjičavost zagovornika reformi među kritičarima i potaknule tvrdnje da je previše bliska industriji koju bi trebala nadzirati.

U listopadu je senatorica Elizabeth Warren, zagovornica odgovornijeg ponašanja financijskog sektora u SAD-u, zatražila ostavku Mary Jo White, optuživši je da potkopava prioritete Obamina kabineta na području odgovornijeg ponašnja kompanija.

U sinoć objavljenom priopćenju ministar financija Jack Lew odao je priznanje čelnici SEC-a, nazivajući je borkinjom za pravedna i sigurna tržišta. “Pod dirigentskom palicom Mary Jo SEC je smanjio rizike po našu financijsku stabilnost i shvatili su da se moraju prilagoditi novim trendovima na tržištima kako bi ih mogli efikasno nadzirati”, kazao je Lew.

U aktivističkoj skupini za prava potrošača Public Citizen smatraju pak da je White iznevjerila javnost, prigušujući efekte propisa, ograničavajući obvezu kompanija da budu transparentne i usporavajući postupak usvajanja propisa uređen poznatim Dodd-Frankovim zakonom iz 2010. godine o reformi financijskog sektora. “Mary Jo White razočarala je na mjestu predsjedateljice” SEC-a, zaključak je Public Citizena.