Čeka se Beč i dogovor o ograničenju opskrbe

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 62 dolara u očekivanju odluke vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o ograničenju opskrbe a potporu im je pružila i smanjena kanadska ponuda.
Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 56 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,25 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 20 centi višoj cijeni, od 53,15 dolara. Cijene su na oba tržišta poskočile u ponedjeljak nakon objave da su se američki predsjednik Donald Trump i njegov kineski kolega Xi Jinping na sastanku skupine 20 najrazvijenijih industrijaliziranih zemalja (G20) složili da treba napraviti pauzu u eskalaciji trgovinskog spora.

Na tržištu se čeka četvrtak i sastanak OPEC-a o proizvodnoj politici. O strategiji će raspravljati i s neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju. Prema izvorima iz kartela, OPEC i njegovi saveznici nastoje postići sporazum o smanjenju proizvodnje za barem 1,3 milijuna barela dnevno. Opseg smanjenja još je predmet pregovora s Rusijom.

Saudijski ministar za naftu Khalid Al-Falih upozorio je da je još prerano za najave smanjenja proizvodnje budući da nisu dogovoreni uvjeti sporazuma. On smatra da je tržište prekomjerno opskrbljeno, ali naglašava da sve članice OPEC-a i njihovi partneri moraju sjesti za stol.

“Smanjenje proizvodnje OPEC-a i Rusije za 1,3 milijuna barela dnevno bit će nužno da se preokrene aktualno kontrasezonsko veliko povećanje zaliha”, napisali su u bilješci klijentima analitičari američke banke Goldman Sachs.

Dodaju da očekuju zajedničke mjere OPEC-a i Rusije kako bi se ograničila prekomjerna opskrbe i cijena barela na londonskom tržištu gurnula „iznad razine od 65 dolara”.

OPEC-ovim nastojanjima ograničenja prekomjerne opskrbe pomogla je nedjeljna odredba kanadske pokrajine Alberte da proizvođači moraju smanjiti proizvodnju za 325.000 barela dnevno kako bi se smanjila količina uskladištene sirove nafte. “Pritisci kupnji (na cijene) i dalje su u prvom planu budući da tržišni igrači nestrpljivo čekaju nova ograničenja opskrbe”, konstatira Stephen Brennock iz londonskog brokerskog društva PVM Oil.

Glavobolju pak OPEC-u zadaje rastuća proizvodnja u SAD-u, koja je – uglavnom na škriljevačkim bazenima na jugu zemlje – porasla u godini dana za oko dva milijuna barela dnevno, premašivši 11,5 milijuna dnevno. Analitičari banke Barclays u bilješci klijentima ističu da je samo u Teksasu proizvodnja nafte u rujnu “dosegnula 4,69 milijuna barela dnevno, u usporedbi s iračkih 4,66 milijuna prema našim procjenama”.

Irak je druga članica OPEC-a po obujmu proizvodnje, odmah iza Saudijske Arabije. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 60,64 dolara, što znači da je porasla 2,39 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like