Čeka li nas značajnija inflacija dolara?

Analiza
Sustav federalnih rezervi (FED) središnji je bankarski sustav Sjedinjenih Američkih Država i de facto njihova središnja banka koja upravlja monetarnom politikom najmoćnije države svijeta.

Budući da njihova monetarna politika direktno utječe na vrijednost dolara koji je još uvijek glavna svjetska valuta, ali i na samo američko gospodarstvo, poteze FED-a sa zanimanjem prate svi investitori, bez obzira na to u koji oblik imovine investiraju.

Od početka pandemije uzrokovane novim koronavirusom koja je posebno jako pogodila SAD, Sustav federalnih rezervi aktivno sudjeluje u provođenju mjera dosad neviđenih razmjera kako bi američko gospodarstvo održao na životu. Naime, kako bi potaknuo posrnulo gospodarstvo pogođeno pandemijom i lockdownom, FED je novim programom kvantitativnog popuštanja u gospodarstvo upumpao više od tri bilijuna (1 bilijun = 1000 milijardi) dolara u svega nekoliko mjeseci.

Kao i uvijek kod pumpanja velike količine novog novca u gospodarstvo, na tržištu se stvorila bojazan od pojave inflacije koja bi efektivno smanjila vrijednost američkog dolara. Da taj strah nije bio neopravdan, potvrđuje činjenica da je američki dolar od početka godine izgubio značajan dio vrijednosti u usporedbi s drugim bitnim svjetskim valutama.

Ipak, inflacija cijena potrošačkih dobara nije se pojavila, barem zasad. Jedan od glavnih razloga za to je smanjena potrošnja uzrokovana pandemijom. Međutim, iako nije došlo do opće inflacije, na određenim tržištima se može vidjeti inflacija koja je direktna posljedica politike FED-a. Radi se o tržištu dionica koje bilježi značajan porast cijena dionica, unatoč tomu što je stanje u gospodarstvu izrazito loše. Takva se pojava naziva inflacija cijena imovine (eng. asset price inflation).

Mnogi analitičari stoga smatraju da se američko tržište dionica stoga nalazi u financijskom balonu sličnomu onome koji je prethodio krizi 2008. godine, samo što su tada glavnu ulogu odigrale nekretnine, a ovog puta su to dionice. Stvaranje balona je direktna posljedica priljeva velikih količina novog novca kojeg je FED pustio u opticaj, a puknuće balona kojeg mnogi očekuju ostavit će negativne posljedice na cjelokupno američko gospodarstvo, piše BankaZlata

You may also like

0 comments