Čeka li Hrvatsku monitoring Europske komisije?

Zagreb – Do kraja travnja Vlada mora podastrijeti Europskoj komisiji paket mjera za ispravljanje makroekononomskih neravnoteža, koji će se potom razmatrati u Bruxellesu u svibnju. Komisija je, naime, krajem veljače utvrdila u Hrvatskoj, drugu godinu zaredom, postojanje prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i specifični monitoring.

“Danonoćno i intenzivno radimo na prijedlogu paketa reformi koje će Vlada prezentirati Bruxellesu”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Grčić. “Već smo na tri održana povjerenstva za europski semestar verificirali dio mjera. O tome još razgovaramo i ovih dana ćemo imati prvi ‘draft’, nakon čega ćemo krenuti u dijalog s Europskom komisijom”, izjavio je Grčić. Grčić ne vjeruje da će odustajanje od poreza na nekretnine biti kamen spoticanja, jer je u izradi cjelovit paket mjera o kojem će se razgovarati s Komisijom.

Upitan može li se očekivati nastavak prebacivanja poreznog opterećenja s rada na imovinu, odgovorio je da se o porezima u ovom trenutku ne razgovara, već o temeljnim reformama u nekoliko sektora, prije svega javnoj upravi, upravljanju javnim poduzećima i onima na lokalnoj razini, kao i u zdravstvu i mirovinskom sustavu.