CEIZ index ukazuje na rast BDP-a u prošlom tromjesečju

CEIZ indeks u prosincu prošle godine porastao je u odnosu na prethodni mjesec za 0,6 indeksnih bodova povećavši vrijednost treći mjesec zaredom, što upućuje na to da je pred kraj 2015. godine hrvatsko gospodarstvo zabilježilo dodatno ubrzavanje aktivnosti, objavio je Ekonomski institut Zagreb (EIZ).

Iz EIZ-a ističu kako je CEIZ u prosincu 2015. godine zabilježio povećanje vrijednosti u iznosu od 0,6 indeksnih bodova u odnosu na prethodni mjesec, što predstavlja treće uzastopno povećanje mjesečne vrijednosti indeksa.  “Opisana promjena vrijednosti CEIZ indeksa upućuje na to da je u posljednjem mjesecu 2015. godine hrvatsko gospodarstvo zabilježilo dodatno ubrzavanje aktivnosti u odnosu na mjesec studeni, ali i u odnosu na treće tromjesečje”, kažu analitičari Ekonomskog instituta.

Pritom ističu kako je kumulativno taj indeks u posljednjem tromjesečju prošle godine u odnosu na prethodni kvartal zabilježio povećanje od 1,6 indeksnih bodova što je najveći zabilježeni rast još od početka 2008. godine. “S obzirom na to da je CEIZ indeks zabilježio značajno povećanje vrijednosti u sva tri posljednja mjeseca 2015. godine, može se očekivati rast desezonirane vrijednosti BDP-a u četvrtom tromjesečju 2015. Budući da se u trećem tromjesečju desezonirana vrijednost BDP-a povećala za 1,2 posto (prema procjenama EIZ-a), povećanje vrijednosti BDP-a u četvrtom tromjesečju istovremeno znači i ubrzavanje ekonomskog oporavka koji je započeo u zadnjem tromjesečju 2014. godine”, ocjenjuju analitičari EIZ-a.

CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu Zagreb, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa. CEIZ je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

You may also like