CEIZ: Hrvatski BDP rast će 2.9 posto

CEIZ indeks u kolovozu je blago porastao, za 0,1 postotni bod u odnosu na srpanj, na osnovu čega analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) procjenjuju da bi u trećem tromjesečju realni BDP mogao porasti za 2,9 posto na godišnjoj razini, a na tromjesečnoj za 1 posto.
Kako su u srijedu objavili iz EIZ-a, CEIZ indeks je u kolovozu 2017. zabilježio mali porast vrijednosti od 0,1 boda u odnosu na srpanj, što znači da se ekonomska aktivnost u tom mjesecu nešto ubrzala u odnosu na prethodni mjesec.

“Sama vrijednost indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u trećem tromjesečju ostvariti rast realnog BDP-a od 2,9 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Ako promatramo iz tromjesečne perspektive, vrijednost indeksa sugerira da bi hrvatsko gospodarstvo u trećem tromjesečju 2017. moglo porasti za 1,0 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2017., što odgovara prirastu koji je hrvatsko gospodarstvo ostvarilo u trećem tromjesečju 2015. i 2016.”, navode iz EIZ-a.

No, pritom se napominje kako se procjena rasta BDP-a u trećem tromjesečju temelji samo na vrijednosti indeksa za srpanj i kolovoz 2017., zbog čega tumačenje vrijednosti indeksa treba uzeti s određenom rezervom. Kada budu dostupne vrijednosti indeksa za rujan, moći će se s većom izvjesnošću projicirati rast BDP-a u tom tromjesečju, napominju iz EIZ-a.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a

You may also like