Čedi Čoloviću određen pritvor od 30 dana

Viši sud u Beogradu odredio je u nedjelju pritvor do 30 dana Čedi Čoloviću (57), uhićenom pod sumnjom da je u Srbiji špijunirao u korist Hrvatske. Sudac za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donio je rješenje na osnovi prijedloga Tužiteljstva, potvrdila je glasnogovornica suda Tanja Koljenšić.

Ranije u nedjelju priopćeno je da je, posije saslušanja Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Ćolovića i predložilo da mu se odredi pritvor zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke, ponavljanja kaznenog dijela te uznemirenja javnosti. Osumnjičenome uhićenom u petak, policijsko zadržavanje od 48 sati isteklo je oko 14 sati i on je do tada morao biti saslušan u tužiteljstvu.

Prema tvrdnjama beogradskih medija, uhićeni Čedo Čolović je 57-godišnji bivši časnik vojske samozvane Republike Srpske Krajine, podrijetlom iz Drniša, s dvojnim državljanstvom Srbije i Hrvatske. Tužiteljstvo je ranije priopćilo da je do 1990. godine živio i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Komentirajući ovu špijunsku aferu, bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović izjavio je za beogradske medije kako treba utvrditi koje je sve podatke otkrio nekadašnji pripadnik tzv. VRSK (vojske republike srpske krajine), osumnjičen za špijunažu u korist Hrvatske, te tko su mu sve bili pomagači, jer je “riječ o otkrivanju cijele mreže osumnjičenih”.

Stojanović je ocijenio da su odnosi Srbije i Hrvatske vrlo složeni i da ovo uhićenje zacijelo neće pridonijeti njihovoj stabilizaciji. Vijest o uhićenju pada u vrijeme vrlo zategnutih diplomatskih odnosa između Hrvatske i Srbije, ponajviše zbog srbijanskog zakona o univerzalnoj nadležnosti kojim želi sudski goniti hrvatske državljane za kaznena djela počinjena na hrvatskom teritoriju protiv hrvatskih državljana.

You may also like