Čavara: Bošnjačke stranke potiču Hrvate da traže treći entitet

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ BiH) izjavio je kako bošnjačke političke stranke ne žele prihvatiti izmjene izbornog zakona i odustati od politike dominacije i preglasavanja, čime potiču Hrvate da sve glasnije zagovaraju uspostavu trećeg entiteta.
“Ako se ne želi provesti zakon, držati se ustava i odluka Ustavnoga suda o izboru legitimnih predstavnika te se pronalaze neustavna rješenja kroz federalni parlament, onda je logično da Hrvati sve češće govore – pa nema nama drugog rješenja osim trećeg entiteta”, rekao je Čavara u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od ponedjeljka.

Također je rekao da politika stranaka iz Sarajeva “tjera Srbe tražiti rješenja izvan BiH u cilju uspostave samostalne Republike Srpske”.

 Ustavni sud BiH ukinuo je odredbe izbornog zakona koje su omogućavale da brojniji Bošnjaci biraju hrvatske izaslanike iz pojedinih županija za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda i na taj način mogu uspostaviti izvršnu vlast u Federaciji BiH i na razini države BiH.

Prema tome zakonu bilo je moguće da Bosansko podrinjska županija s 24 Hrvata bira jednoga izaslanika za Dom naroda, jednako kao i Posavska županije koja ima 36.000 Hrvata.

U međuvremenu su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH predložile izmjene izbornog zakona kojim bi se uspostavila proporcionalnost.

Čavara ističe kako nijedna bošnjačka stranka ne odustaje od preglasavanja Hrvata.

“Zajednička je politika svih stranaka u pogledu odbijanja mogućnosti da Hrvati biraju svoje legitimne predstavnike, a to pak vrlo jasno sugerira kako je riječ o pokušaju apsolutne dominacije. Kada se javno pokušava nametnuti rješenja čiji je cilj preglasavati jedan narod i nametati mu predstavnike, onda se sam nameće zaključak da bošnjačke političke elite ne žele dobro ovoj zemlji”, dodao je Čavara.

Komentirajući prošlotjedni posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednik Federacije BiH ocijenio ga je nastavkom politike čija je želje da se u normalnim odnosima rješavaju sva pitanja dviju država i naroda.

“To je svima jasno, kao što je jasno da svaki susjed želi imati stabilne odnose u regiji. Zato Hrvatska želi pomoći da normalno funkcioniraju i FBiH i BiH”, rekao je predsjednik Federacije BiH. (Agencije)

You may also like