Carter priznaje trajanje vojne utrke s Kinovm i Rusijom

Američki ministar obrane Ash Carter rekao je u utorak u Pentagonu da će tražiti da se za obranu sljedeće godine izdvoji 582, 7 milijardi američkih dolara proračuna te da se prerasporede strateški prioriteti kako bi se prilagodili novoj sigurnosnoj situaciji obilježenoj ruskim dokazivanjem moći i usponom Islamske države.

Govoreći na sastanku ekonomskog kluba u Washingtonu on je rekao da je zahtjev za financiranjem na razini prošlogodišnjeg kongresnog dogovora o proračunu, s jasnim fokusom na pet najvećih izazova s kojima se suočava američka vojska: Rusiju, Kinu, Sjevernu Koreju, Iran i Islamsku državu. “Danas je sigurnosna situacija dramatično drukčija od one u kojoj smo bili uključeni zadnjih 25 godina i zahtijeva nove načine razmišljanja i akcije”, istaknuo je.

Tijekom posjeta mornaričkoj bazi u Kaliforniji Carter je rekao da se proračun za obranu usredotočuje na sofisticiranije oružje kako bi američka vojska zadržala poziciju u odnosu na zemlje poput Rusije i Kine, koje su pojačale vojne vojne potencijale. Carter je novinarima kazao da je administracija namijenila 7,5 milijardi američkih dolara za učinkovitiju borbu protiv Islamske države, 50 posto više nego ove godine, te da će tražiti daljnje financiranje bude li potrebno.

Istaknuo je da će zatražiti 3,4 milijarde američkih dolara da se pojačaju vojne obuke i vježbe kako bi se ublažila zabrinutost europskih zemalja zbog Rusije koja je 2014. zauzela ukrajinski Krimski poluotok i koja zabrinjava NATO saveznike borbenim letovima.

Obama je rekao da bi zahtjev za četverostrukim povećanjem u odnosu na prošlogodišnjih 789 milijuna omogućio da SAD ojača svoju vojnu prisutnost u Europi. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg mjeru je nazvao “jasnim znakom” američke obaveze u pogledu europske sigurnosti. Na tvrdnju američkog ministra obrane da je Kina jedan od razloga zbog kojih traži 582, 7 milijardi američkih dolara za proračun obrane, Kina je uzvratila da SAD samo traži izgovor kako bi novac poreznih obveznika usmjerio u vojne svrhe.

You may also like